“Ingen vet hur reklam fungerar”

“Reklamen har mätts och testats baklänges och framlänges i över femtio år. Böcker har skrivits, tvärsäkra påståenden har uttalats, kunder har lurats, byårer har lurat sig själva, avhandlingar har disputerats och händer har vridits över frågan: hur fungerar reklamen? Och om den gör det, vad är det i så fall som fungerar?
Trots alla försök kvarstår en enkel sanning: ingen vet. Ingen vet hur reklam fungerar. Varje påstående om motsatsen är falskt. Det finns ett drag av Moment 22 över frågan. Om det vore så att någon verkligen hade svaret, så skulle snart alla börja göra på samma sätt, och då skulle det inte längre fungera.”

Jan Cederquist slår huvudet på spiken i boken Reklown – 30 år i reklamens manege.  Jag läser den nu, och köpte i dag även hans Slumpen är ingen tillfällighet. Inom kort kommer en ny bok från Jan Cederquist. Den heter Nära livet! (och det där utropstecket ingår i boktiteln…).