Det här är Please copy me – en blogg om konsten att skriva reklam. Eller snarare, det var en blogg. Jag startade den i augusti 2006. Sex år senare valde jag att lägga ner den. Det hann bli över 1 300 inlägg, och vartenda ett finns kvar här. Eftersom vi nu har stöpt om den i en annan form kan det hända att bilder, filmer och texter ser något annorlunda ut. Hoppas att det är lugnt.

En av tre har mage att vara berusad

Var tredje blivande mamma fortsätter att dricka alkohol under graviditeten. Detta trots att alla vet att alkoholen påverkar barnet. Med sin senaste reklamfilm vill IQ – Systembolagets initiativ för smartare alkoholvanor – få människor att fundera på hur. Forsman & Bodenfors har gjort filmen. Och jag sätter min hatt på att Anna Qvennerstedt har skrivit.

Copyn
Man vet inte exakt hur ett glas vin påverkar ett barn som ligger i magen. Men att barnet får i sig alkoholen, att alkohol skadar celler, och att det är just cellutveckling som barn sysslar med därinne – det vet man. Och det kanske räcker.

IQ no 4 – Barnmorskorna i Farsta, Dalen och Vantör informerar aktivt om risker med alkohol och graviditet.

På iq.se kan du få tips om vad du själv kan göra.

Korta reflektioner
Som vanligt har IQ/Systembolaget knäckt pekpinnarna, och pratar med människor med värdighet och respekt. Bara det är värt en applåd. Att sedan den korta filmen om kvinnan på fest rymmer mängder av finkänsliga dramaturgiska detaljer gör inte det hela sämre. Den snabba zoomningen ger Moodysson-dokumentär känsla, och placerar huvudpersonen i centrum. Efter påfyllning dröjer sig kameran kvar på pojken som följer kvinnan med blicken. Han blir någon slags utomstående betraktare av det som händer. För egentligen är det ganska förvirrande vad han gör där. Och det samvetskval med tillhörande tankesnurr som i slutsekvensen far genom kvinnan ger mottagaren precis lagom utrymme att bilda sig en egen uppfattning. Att lyckas med det är lika ovanligt som välbehövligt inom svensk reklam.

Jag gillar. Gör du?Ett svar till “En av tre har mage att vara berusad”

  1. Hasse Carlsson skriver:

    Gillar stenhårt.
    Allt som får folk att tänka själva är bra.
    Speciellt när det gäller barn.

Kommentera