Det här är Please copy me – en blogg om konsten att skriva reklam. Eller snarare, det var en blogg. Jag startade den i augusti 2006. Sex år senare valde jag att lägga ner den. Det hann bli över 1 300 inlägg, och vartenda ett finns kvar här. Eftersom vi nu har stöpt om den i en annan form kan det hända att bilder, filmer och texter ser något annorlunda ut. Hoppas att det är lugnt.

Just nu: Förvåning, förlovning och eklatering!

Jag blev våldsamt förvånad när krigsrubrikerna berättade att Victoria och Daniel hade förlovat sig. Jag har trott att de varit förlovade i långt över ett år. Vad som också förvånar mig är det ålderdomliga språkbruk som Hans Majestät Konungen slänger sig med på denna stora dag.

I den moderna tv-historiens mest stelbenta ögonblick uttalar han orden: ”Som ni kanske anar är det någonting alldeles speciellt jag vill förmedla, nämligen att idag offentliggörs eklateringen mellan Kronprinessan Victoria och Herr Daniel Westling”.

Eklatering? Vad är? Det betyder (såklart) ’ett offentliggörande av förlovning’. Verbet är eklatera. Och ursprungligen betyder det någonting i stil med ’bryta ut’ eller ’brista under dån’. Först trodde jag att det där lagom romantiska ordet spelade in bara när kungligheter spelade huvudrollerna, men icke: eklateringen kan vi vanliga dödliga minsann också slänga oss med. Utan kungens och regeringens goda minne. Frågan är bara om vi verkligen vill.

Analysen
DN: Kronprinsessan en framtida bloggare?8 svar till “Just nu: Förvåning, förlovning och eklatering!”

 1. MJ skriver:

  Reinfeldt: Kärleken har segrat till slut ”En kvinna av börd får äntligen sin man av folket”

  Allvarligt talat. År 1450 ringde. De ville ha tillbaka sitt ekonomibiologiska rastänk.

 2. Andreas skriver:

  Det enda som är intressant med detta ögonblick, är just det sjuka snömos som Familjen slänger sig med. Jag dör. Ge mig verkliga nyheter.

 3. Eric Lindesvärd skriver:

  Jösses, dom ser inte ut att ha särskilt kul i kungafamiljen. Det mesta sägs som vanligt mellan raderna. Kunde dom inte sjungit fram meddelandet i lite schysst barbershopstil istället.

 4. Jag tycker det var väl valda ord. Är hyfsat äcklaterad av hela grejen.

 5. Florida skriver:

  Det enda som var stelare än det talet var nog Silvias leende.

 6. Thomas skriver:

  Ett ord jag inte tidigare hört. Tack för lektionen och upplägget av klippet. Det är väldigt roligt det här. Kronprinssesan som bloggare? Absolut, men även kungen. Läg gärna mitt blogginlägg om just kungen som framtida bloggare. Det vore att närma sig folket det.

 7. Roman Pixell skriver:

  måste erkänna att jag kollade på klippet när det lades ut, men att jag aldrig kollade upp vad "eklatera" betydde. nu när jag vet det, känns det lite som en taftologi. vaddå offentliggörande av ett offentliggörande?

 8. Anette skriver:

  Tycker detsamma. Taftologi. Idag offentliggörs offentliggörandet…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *