Detta är min version av sommaren 2009

(Okej, det här inlägget handlar varken om reklam eller om reklamtexter. Det handlar om min sommar. Bara så att du vet.)

Tänk vad man hinner med på en sommar.
Tänk vad en semester går fort.

De senaste veckorna har jag seriöst intresserat mig för ledighet och lättja. Inte fel alls skulle det visa sig. Jag har flytt mina vältrampade kvarter här i Göteborg och gett mig ut för att utforska andra hörn och kanter. Jag hamnade i Italien, Stockholm, Malmö och Köpenhamn. Och i Göteborg igen. Kolla här:

ITALIEN

Tillsammans med Evelina, Johan, Maria, Frida, Caroline och Mattias har jag rest längs autostrador i norra Italien, sett löjligt vackra landskap, njutit av det italienska köket, lapat sol och badat medelhav. Venedig var en höjdare som du och alla andra också borde uppleva; det är svårt att inte bli både imponerad och fascinerad. Gardasjön och Milano spelade definitivt i samma division. Det här var en tripp att leva på. Men som alltid: det som händer i Italien, stannar i Italien.

STOCKHOLM
Jag är lite kär i Stockholm. Under fem intensiva, kvalmiga dagar i juli ägnade jag mig åt lite hederligt vänsterprassel.

Allsång på Skansen bjöd på strålande kvällssol, regnbågsfärgade artister och en magisk utsikt ner mot Gröna Lund, Riddarfjärden och ut över Södermalm. Kort och gott: en folkfest som går utanpå det mesta (alla borde uppleva Allsången på plats!). Just den här ljumma tisdagskvällen kom 18 000 (!) betalande för att sjunga om Fia Jansson och se Timo Räisänen och Miss Li.

Mer: Daniel Vaccino, copywriter på Ester, bevisade att köttbullarna på Tranan är stans godaste. Min vapendragare Johan såg till att jag fick se, bada och äta en bit sommarparadis i Furusund (där också Astrid Lindgren, August Strindberg och Evert "Vals i Furusund" Taube har bott om somrarna). Vidare träffade jag Eric Lindesvärd, numera copywriter på Workshop, och pratade om hjältar och skitstövlar i reklambranschen; Josefine Thronell, frilansande copywriter, och konstaterade tillsammans helt enkelt hur svårt det är att få in en fot på landets reklambyråer; och Karin Ernerot, creative director och initiativtagare till She Creatives, och pratade om kraften i sociala medier (och såg Stockholm Pride-tåget virvla förbi längs Kungsgatan).

Ännu mer: Daniel Vaccino, Nicolina Söderlind, Peter Björklund, Måns Jacobsson Hosk och Jonas Kleerup agerade under en sent-kommer-att-glömma-kväll mina ciceroner i det stockholmska klubblivet. Efter lådrödvin på Galleri Jonas Kleerup blev det hajpade bakfickan Kåken.

Där var det ordentligt fullt och festligt; Christian Olsson från Fibes, Oh Fibes spelade plattor. Efter sistabeställningen virvlade vi vidare och befann oss, plötsligt och med nyckelpersoner i sällskapet, i GubbrummetSpy Bar – huvudstadens kanske mest svårintagliga rum. The toppen var nådd. The botten var nådd. (Tack alla skyldiga för en helkul kväll!)

Tillsammans med min Evelina besökte jag IKEA på Liljevalchs (sevärd, men okritisk utställning, pågår t o m 30/8!), och Söderflanerade i timmar (Papercut på Krukmakargatan är lätt bästa dvd-tidning-musik-bok-handeln, Judits på Hornsgatan lätt finaste second-handen).

Förresten: Ska du snart besöka Stockholm? Har du en iPhone? Allt du behöver är applikationerna DN På Stan och Res i Sthlm.

MALMÖ/KÖPENHAMN
Om du vill uppleva en svensk stad som är mer på tårna än Malmö får du leta länge. Evelina och jag tog E20 raka vägen till Skånes huvudstad. Vi frågade Karin Ericson, copywriter och Nöjesguiden-redaktör, om hon hade några Malmö-tips. Och OM hon hade!

På vackra Malmö konsthall – med utmärkta café-restaurangen Smak – såg vi Sonic Youth-utställningen (konstig, kul och lite svårtillgänglig, pågår t o m 20/9). På Form/Design Center besökte vi utställningen Designfenomen på stan (pågår t o m 13/9) och hängde lääänge i tidskriftkaféet.

På kvällen: strandpromenad längs världens vackraste Västra Hamnen (måste bara upplevas – helst i kvällsol!) och het middag på Carib Kreol vid Möllevångstorget.

Det bästa med Malmö – menar vissa – är Köpenhamn. Själv ser jag de två som ett vackert par. Vi tog tåget över bron (att ta bilen har tydligen blivit hutlöst mycket dyrare) och klev av i Ørestad. Här växer det ordentligt. Butiker, bostadshus, kontorshus skjuter upp ur marken. Arkitekturen är spännande, vågad och lekfull. Härifrån går den förarlösa
Copenhagen Metro
raka vägen till Kongens Nytorv.

Att komma till Köpenhamn är att komma till en sann storstad. Jag drabbas alltid av samma bubblande känsla. Vi promenerade genom staden, över till Nørrebro och den pågående Copenhagen Fashion Week. Där träffade vi Mai-Li, Oscar och Karin från Mutewatch, som gav oss en förhandstitt på deras kommande produkt (läs mycket mer här). Tillsammans gick vi på modevisningen för det norska ekologiska varumärket FIN. Evelina och jag såg också till att äta fantastiskt gott när vi var i Köpenhamn; på Vesterbro hittade vi Lêlê Nhà Hàng och Sticks’n’sushi (tack för tipsen, Malin!).

Dessutom: ta en guidad kanaltur när du är i Köpenhamn; den visar upp operahuset, Rosenborgs slott, Den Lilla sjöjungfrun, Christianshavn och Kungliga teatern.

GÖTEBORG/TJÖRN

Att ta ledigt måndagen som annars skulle varit första dagen tillbaka på jobbet är ett rutinerat drag. Istället blev det utflykt till Botaniska trädgården med tillhörande paviljongsfika, och så in i bilen och vidare till Skärhamn. Här ligger Nordiska Akvarellmuseet. Vi kollade på utsikten över havet och på utställningen om Elsa Beskow (åk dit och se den! pågår t o m 13/9).

För att ytterligare kröna vår bonusdag for vi ett par mil norrut på Tjörn, och hamnade i Pilane, där en lång rad internationella konstnärer under sommaren ställer ut fantasieggande skulpturer (t o m 4/10). Jag fastnade stenhårt för den spanske bokstavskonstnären Jaume Plensa och hans Kneeled shadow II (bilden).

Ja, tänk vad man hinner med på en sommar.
Tänk vad en semester går fort.

Tack för att du tog dig tid att läsa det här.