Det skrivs 1 000, punkt slut?

tusen
Det blev inget jämnt skägg alls när jag frågade er läsare om det skrivs 1.000 eller 1 000. Hundra personer röstade på några timmar fram det övertygande resultatet: 93 röster för 1 000, och bara sju (7) för punktalternativet. Inget snack med andra ord.

Språkrådet skriver i boken Svenska skrivregler: Stora tal so skrivs med siffror delas för tydlighetens skull upp i tresiffriga grupper räknat från höger. Grupperna skiljs åt med mellanrum (vid ordbehandling fast mellanrum). Att skilja grupperna åt med punkt i stället för mellanrum är mindre lämpligt, särskilt i internationella sammanhang, där punkt används som decimaltecken. I engelskan används ofta komma för att gruppera stora tal, vilket inte kan tillämpas i svenskan, där komma används som decimaltecken.

Trots detta har etablerade tidningar som Dagens NyheterDagens Industri och Veckans Affärer – för att nämna några – valt att sätta punkt. Varför? Bra fråga! Jag har skickat den vidare till Catharina Grünbaum, som är språkvårdare på Dagens Nyheter. Jag återkommer med hennes svar.

UPPDATERAT: Nu har Catharina Grünbaum svarat att 1 000 ska skrivas utan punkt. Hon lovar att påminna redaktionen. Men påpekar senare att man på webben “tvingas använda punkt, för att man inte på annat sätt kan ordna ett fast mellanslag.” Okej.