Michel Siffre – grottforskaren som hade noll koll på tiden

Bild 11

Okej, det här kommer kanske inte handla så mycket om reklam. Men en hel del om kronologi.

Jag har alltid varit intresserad av tid. Som tioåring klockade jag min egen sömn, och noterade prydligt timmarna och minuterna i ett anteckningsblock (utan att ha en aning om vad jag skulle ha statistiken till). Några år senare läste jag Tio tankar om tid och Ögonblickets tyranni. Och i tonåren utforskade jag tillsammans med min kompis Björn hur länge det var möjligt att hålla sig vaken. Svaret? För oss: 69 timmar. När vi fick veta att syrebristen efter 70 timmar kunde ge bestående skador på hjärnan tyckte att där gick nog ändå gränsen för vårt experimenterande.

Jag har fortsatt att ha frågor om tiden. Som den om vi människor, avskärmade från omvärlden, skulle tappa koll på vad klockan faktiskt var – och därför somna när det egentligen var elvakaffe och utvilade stiga upp framåt kvällskvisten. Björn och jag hade seriösa planer på att utföra ett experiment för att ta reda på sanningen. Nu vet jag att vi inte behöver det.

Anledningen heter Michel Siffre. Han är fransk geolog och har genomfört experimentet tre gånger. Första gången var 1962. I två månader (!) levde han i en grotta mer än 100 meter under ökensanden i Texas. Utan klocka, kalender och solljus – med bara ett tält, en telefon och förnödenheter – lyckades han bevisa att vi människor har en inre livsklocka. Trots att han hade noll koll på tiden, blev hans dygn tjugofyra och en halv timme. Efter en tid tappade han uppfattningen om hur många dagar han varit i grottan, och två minuter upplevde han som fem. Siffre upprepade senare experimentet – med samma resultat. Senaste gången var i samband med millennieskiftet. Han misslyckades ordentligt att pricka in det nya året, och firade det ganska exakt tre dagar försent. Men han hade bevisat sin teori ytterligare en gång.

Nyligen visade Sveriges Television den BBC-producerade dokumentären The Secret Life of Your Bodyclock (En dag i livet). Den handlar om varför det är osmart att träna på morgonen, varför Chris Boardman alltid slog sina världsrekord på kvällen – och när på dygnet vi människor är mest produktiva (det är mellan 10 och 12, om du undrar). Om du vill se dokumentären får du snabba dig; den finns på SVT Play till och med den 24 februari.

Är du fascinerad av tiden? Berätta.