Här är mina höjdpunkter på Bokmässan 2010. Och dina?

Nu på torsdag, den 23 september, öppnar Bokmässan i Göteborg. Den är en himmelsk drog för den bok- och skrivintresserade. På plats finns hundratals författare och på programmet står ännu fler seminarier och monteraktiviteter (fullständigt oöverskådligt!). Här är höjdpunkterna om du frågar mig. I strikt kronologisk ordning.

Webbjournalistik
Författaren Kristian Lindquist har skrivit en bok riktad till studenter som vill jobba med webbjournalistik.
torsdag 23/9 kl. 11.15 – 11.45

battrejournalist
Så blir du en bättre journalist

Journalisten Augustin Erba berättar om sin nya bok om journalistik och ger sina bästa tips.
torsdag 23/9 kl. 13.15 – 13.45

Valet och sociala medier
Brit Stakston, författare till Politik 2.0 – konsten att använda sociala medier, och Martin Gelin, de rödgrönas ansvarige för nya medier, analyserar valet. Blev valet 2010 genombrottet för sociala medier? Moderator: Martin Ahlquist, chefredaktör Fokus.
torsdag 23/9 kl. 14.00 – 14.20

paddan

Printmedier & medievanor i förändring
Lowe Hedman, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Hur länge till lever dagstidningen gjord av papper? Överlever den traditionella pappersboken de nya teknikerna? Kommer vi att sluta läsa? Eller, kommer vi att läsa alltmer, men på nätet, mobiler eller läsplattor? Hur vill vi ha det egentligen?
torsdag 23/9 kl. 15.15 – 15.35

Skriv om och om igen
Augustpriset 2009 i barnboksklassen gick till en inspirationsbok för unga skribenter. Författarna Ylva Karlsson och Katarina Kuick berättar om boken, om skrivarverkstäder, skrivövningar och hur man ger respons på barns och ungas texter.
torsdag 23/9 kl. 17.00 – 17.20

Möt Erlend Loe
Aktuell med sin senaste roman Stilla dagar i Mixing Part. Han har gjort stor succé med sin absurda humor och underfundiga samhällskritik i böcker som Naiv.Super. och böckerna om Kurt.
fredag 24/9 kl. 13.00 – 13.20

navid

Att gå från tanke till handling på kortast möjliga tid
Bloggaren, entreprenören och författaren Navid Modiri berättar om bloggen som förändrade hans liv. Den 1 januari 2009 startade han bloggen ”365 saker du kan göra” som snabbt blev en nyskapande folkrörelse.
fredag 24/9 kl. 15.30 – 15.50

Eric Ericson – Brev till samhället
Kom och träffa Sveriges märkligaste brevskrivare och se hans nya 500-sidiga mästerverk Korrespondens.
lördag 25/9 kl. 15.30 – 16.00

ericericson

Finns Eric Ericson eller är det en pseudonym?
”Jag skulle vilja veta om ni har möjlighet att tillverka en parfym med essens från spöke, flöjt och tärningar?” Så kan det låta när den lite hemlighetsfulle brevskrivaren, multikonstnären och litteräre humoristen Eric Ericson skriver brev till en indisk parfymtillverkare. Moderna humorklassiker som Brev till samhället (2003) och Brev till utlandet (2006), och världens längsta bok, den 21 meter långa dragspelsboken Panorama, är skapelser ur Ericsons idérika hjärna. Hör och se honom berätta i ord och bild om hur han skapar sina verk.
söndag 26/9 kl. 12.00 – 12.45

hakan

Söndagsparty! Håkan Hellström firar 10 år som artist
När Håkan Hellström gjorde entré på den svenska popscenen hade han ett nytt sätt att uttrycka sig och låta på. Så här hade inte svensk pop låtit förut. Det var ”slarvigt”, ”otajt” och ”spontant”, i ordens positiva bemärkelser. Äkta, med ett annat ord. Texterna kunde en hel generation unga och wannabe-unga känna igen sig i. Efter tio år på toppen känns han lika angelägen som någonsin tidigare. Håkan Hellström firar med ny skiva, turné och boken Från bakgator te städer långt bort. Två stora Håkan-fans, det snabbkäftade talkshowparet Filip Hammar och Fredrik Wikingsson grillar honom om livet på och utanför scenen. Lyssna på Saknade te havs och River en vacker dröm (Spotify).
söndag 26/9 kl. 15.00 – 15.45

***

Mer? Ja, det kommer med största sannolikhet att bli monterbesök hos Filter, Språktidningen, Rámus, Grafiska torget och – såklart – hos Roos & Tegnér, som ger ut boken 365 saker du kan göra.

Vad har jag missat? Bidra med dina måste-tips för Bokmässan i kommentarerna.