Det här är Please copy me – en blogg om konsten att skriva reklam. Eller snarare, det var en blogg. Jag startade den i augusti 2006. Sex år senare valde jag att lägga ner den. Det hann bli över 1 300 inlägg, och vartenda ett finns kvar här. Eftersom vi nu har stöpt om den i en annan form kan det hända att bilder, filmer och texter ser något annorlunda ut. Hoppas att det är lugnt.

Här är världens femton bästa copywriters (tre är svenskar)

Shahir Zag

Ett nytt år innebär som ofta en summering av det gångna. I reklamens värld finns Big Won, som håller koll på vem som vinner vad – och nu presenterar topplistornas topplistor. Man har kommit fram till att BBDO New York är världens mest belönade reklambyrå under 2011, tvåa är AlmapBBDO Sao Paulo, och trea hamnar Y&R Dubai (Forsman & Bodenfors är imponerande sjua – mycket tack vare IKEA-kampanjerna med vaggvisor och hembakat).

Listan över de mest belönade reklamskribenterna är – med svenska ögon – också rolig läsning. Tre svenskar – Ebba Hult, Anders Hegerfors och Fredrik Jansson – finns med bland de femton främsta. Toppar listan (överlägset) gör Shahir Zag, som är copywriter och chief creative officer på Y&R Dubai. Han ser ut såhär:

Zag

Hans största kampanjer under 2011: Accessories Required för Harvey Nichols och Rare för Land Rover. Men lika imponerande är den sprudlande kreativitet med ord som han visar upp på sin blogg – rekommenderas! Du kan också följa honom på Twitter.

Listan så …

***

VÄRLDENS MEST BELÖNADE COPYWRITERS 2011

1. Shahir Zag, Y&R Dubai
2. Marc Wong, JWT Shanghai
3. Eric Kallman, Wieden+Kennedy Portland
4. Craig Allen, Wieden+Kennedy Portland
5. Freddie Powell, Wieden+Kennedy Amsterdam/London
6. Stuart Harkness, Wieden+Kennedy Amsterdam/London
7. Spencer Lavellee, Droga5 New York
7. Adam Noel, Droga5 New York
9. Mark Lewis, BBH London
10. Florin Florea, McCann Erickson Bucharest
11. Ebba Hult, Wieden+Kennedy Amsterdam
12. Anders Hegerfors, Forsman & Bodenfors
12. Fredrik Jansson, Forsman & Bodenfors
14. Lisa Glock, Jung von Matt Hamburg
14. Henning Mueller-Dannhausen, Jung von Matt Hamburg

Ett svar till “Här är världens femton bästa copywriters (tre är svenskar)”

  1. Jonathan skriver:

    Fler svenskar än kvinnor!

Kommentera