Ord som dyker upp: kungstanke, soignerad och ojoj-upplevelse

Ord som dyker upp är här igen. (Låt en trallvänlig signaturmelodi spela i ditt huvudet när du läser dessa inledande rader). Jag vet inte hur du gör, men jag har ofta en liten skrivbok med mig där jag skriver ner ord, uttryck och små texter som fastnar. Och en sak har jag lärt mig; att direkt skriva ner tanken (annars är det för det mesta kört). Och att alltid ha nära till en penna (särskilt vid nattduksbordet). Nu till orden:

Kungstanke. Smaka på ordet; visst känns det stort? Som en tanke höjd över andra tankar – vackert. Jag läste ordet för första gången i Volvo Lastvagnar av Erlend Loe (som jag skrev om häromdagen).
"Han hade egentligen inga ambitioner utöver att vara bra på sin specialiserade del av jobbet, men sedan dök den tanken upp i honom medan han körde genom de ändlösa skogarna i Mellansverige, denna kungstanke kan man väl nästan säga, och det blev starten för Globetrottern…"

Också nästa ord är funnet i Erlend Loes senaste bok. Det handlar om ordet soignerad. Jag hade aldrig hört det tidigare och hade därför ingen aning om vad det betydde. En sökning på Google gav bara drygt 300 träffar, så jag antog att det handlade om ett äldre och sällan använt ord. Hursomhelst: soignerad betyder välvårdad. En titt i Svenska Akademiens Ordbok visar att ordet främst används som beskrivning av välklädda män, som till exempel "en äldre, soignerad gentleman". Till sist ett viktigt tillägg: ordet uttalas [soanje:rad].

Det tredje ordet är ett försök att bryta språkmönster. Aha-upplevelse är vackert uttryckt "en psykologisk term för känsla vid plötslig insikt i ett sammanhang (vid exempelvis problemlösning)". Dessutom är det ett ordentligt slitet ord. Varför inte oftare börja använda klockrena ord som ojoj-upplevelse eller nähä-upplevelse?6 svar till “Ord som dyker upp: kungstanke, soignerad och ojoj-upplevelse”

 1. Andreas skriver:

  Jag fick just en jäklar-upplevelse – över hur roligt och intressant det var att läsa din blogg!

 2. anna skriver:

  men skärp dig. fjäsk kommer man aldrig långt med.

 3. Anna skriver:

  Du skriver på ett sådant sätt att man
  aldrig vill att det ska ta slut. Roligt,
  fängslande och underhållande.

 4. Mattias skriver:

  Fjäsk kommer man långt med. Här finns det ingen som helst anledning att skärpa sig.

 5. little richard skriver:

  lite mer fjäsk: jag tycker om din blogg! tycker också att du skriver jättebra. puss/e

 6. Abbe skriver:

  Soignerad kommer från det franska verbet soigner som betyder vårda. Voila.

  Grym blogg!