Skriv mycket – prata lite

Min favoritförfattare heter Erland Loe. Han är norrman och har de senaste åren gett ut en rad kritikeromtyckta böcker. Den senaste heter Volvo Lastvagnar och den läser jag just nu. Det har tyvärr inte varit särskilt svårt för Erlend Loe att bli min favoritförfattare; jag läser rätt sällan skönlitteratur. Däremot läser jag fackböcker (mycket om reklam och grafisk form) och magasin (om film, kultur, mode och formgivning).

Erlend Loe intervjuas idag i Göteborgs-Posten och uppmanas där att ge viktiga råd till den som strävar efter att bli författare.

Först ska man tänka över om det verkligen är något man vill bli. Skriva mycket och prata lite är viktigt så att man får något gjort. Det är bra att skriva varje dag, eftersom träning ger färdighet. Att finna en egen stil är viktigt, men den ska komma naturligt och vara något som speciellt för dig själv. Man ska pröva sig fram.

Eller sammanfattat i kortform:
– Skriva mycket
– Prata lite
– Skriv varje dag
– Finn en egen stil (pröva dig fram!)

Tack för lektionen, Loe! Och för dig som inte läst någonting av Erlene Loe, börja med Naiv Super. Fortsätt med Fakta om Finland. Läs sedan Expedition L, Blåst, Doppler och Volvo Lastvagnar.

Vilken typ av läsning blir du inspirerad av?Ett svar till “Skriv mycket – prata lite”

  1. Louise skriver:

    Den bok som jag senast blev insprirerad av heter ”The Accidental” av Ali Smith. Den är så okonstlad och handlar om människors handlingar och beteenden. Väldigt intressant. Har egentligen ingen konkret handling, som tex ”The Devil Wears Prada” (som för övrigt var väldigt intressant i sig), men den är så skickligt skriven. Rekommenderar den, och då ska den naturligtvis avnjutas på engelska.
    Annars tycker jag att det är oändligt kul att läsa André Leon Talleys ”Life with André” i Vogue. Han är en slags moderedaktör på Vogue och berättar mer än gärna om sitt flärdfulla liv med diverse kändisar och modemoguler.
    I övrigt anser jag att man ska läsa allt man tror sig vara bra, spelar ingen roll om det är skönlitteratur, facklitteratur eller serietidningar. Read and grow.