Älskar du etymologi?

I så fall är du inte ensam (vilket säkert kan kännas skönt). Daniel Ernerot och Emil Holmström tillhör garanterat den skaran. Copywriterduon fick hösten 2003 idén att varje dag mejla ut ett ord och förklara dess betydelse och ursprung. Idag är vi omkring 30 000 som läser det korta nyhetsbrevet Om ett ord. Nyss fick jag paria i e-postlådan. Ordet används för att beskriva "de minst aktade i ett samhälle eller i en organisation". Paria är en medlem av den lägsta kasten i Indien, och ordet har sitt ursprung i tamilska ordet för trumslagare.

Och om du tycker att ett ord om dagen är lite futtigt finns Om ett ord utgivet i bokform med samma namn. I förordet skriver författarna: "Vår idé var enkel. Språk är kul. Ord är kul. Och vi ville göra historien bakom våra ord lättillgängliga för alla. Flytta kunskapen från universitetskorridorer och tjocka ordböcker ut i vardagen." Här finns över 500 ord att läsa och förstå sig på. Oomkullrunkeligt, baggböla och kälkborgerlig är några härliga ur mängden. Boken kostar 114 kronor.

Din tur: har du läst boken? Prenumererar du på Om ett ord?