Älskar du etymologi?

I så fall är du inte ensam (vilket säkert kan kännas skönt). Daniel Ernerot och Emil Holmström tillhör garanterat den skaran. Copywriterduon fick hösten 2003 idén att varje dag mejla ut ett ord och förklara dess betydelse och ursprung. Idag är vi omkring 30 000 som läser det korta nyhetsbrevet Om ett ord. Nyss fick jag paria i e-postlådan. Ordet används för att beskriva "de minst aktade i ett samhälle eller i en organisation". Paria är en medlem av den lägsta kasten i Indien, och ordet har sitt ursprung i tamilska ordet för trumslagare.

Och om du tycker att ett ord om dagen är lite futtigt finns Om ett ord utgivet i bokform med samma namn. I förordet skriver författarna: "Vår idé var enkel. Språk är kul. Ord är kul. Och vi ville göra historien bakom våra ord lättillgängliga för alla. Flytta kunskapen från universitetskorridorer och tjocka ordböcker ut i vardagen." Här finns över 500 ord att läsa och förstå sig på. Oomkullrunkeligt, baggböla och kälkborgerlig är några härliga ur mängden. Boken kostar 114 kronor.

Din tur: har du läst boken? Prenumererar du på Om ett ord?6 svar till “Älskar du etymologi?”

 1. Louise skriver:

  Jag prenumerade på Om ett ord förut. Men jag kände att jag inte hann med alla ord, trots att det bara kom ett per dag. Men det var inte alltid så att jag kollade min mailbox varje dag, och då blev det lite jobbigt att hålla reda på orden.
  Men det är definitivt en rolig grej.

 2. petter skriver:

  prenumerant sen ett halvår tillbaka ungefär. intressant och roligt!

 3. Emil H skriver:

  Nej, jag läser sällan sånt jag själv skrivit. 🙂

 4. Mattias skriver:

  Emil H: Men riktigt roligt att du hittat hit. Tack för en läsvärd bok (och daglig ordkunskap).

 5. Emil H skriver:

  Ingen orsak. Kul att du gillar boken!

 6. Lola skriver:

  Men var är etymologin? Det står vad orden betyder, hur och när de används, men själva historian bakom orden saknas. Tack, t.ex. Varför heter det just ”tack”? Var kommer ordet från från början, vad är ursprungsbetydelsen, hur har det förändrats samt färdats över tid och land? Jag önskar en total dissikering samt nedbrytning av orden för att sedan kunna pussla ihop dem igen, en aning visare. Men denna sajt verkar mest vara som en uppslagsbok. Om jag vill veta vad ”tack” betyder och när det bör användas samt varför då är den här sidan bra. Men inte om jag vill gå till botten med ordet och dra i de röda historietrådarna.