Det vita och det svarta rummet

"Sätt ordbehandlaren i fullskärm, så att du inte ser något annat som är öppet."

Det är ett av råden som Matthew Stibbe ger för att bli klar med en text i tid. Jag har tidigare skrivit om alla hans tio råd – läs!

Det finns två vägar att gå om man fullkomligt vill avskärma sig från hoppande ikoner i docken, lockande webbplatser (nej, inte sådana) eller inkommande e-post. Den ena vägen är vit, den andra är svart. Programmen heter Darkroom (för pc) och Whiteroom (för Mac), och gör om datorn till en gammaldags skrivmaskin; allt du ser är din text mot en svart helskärm.

Jag har provat Darkroom hemma (där jag använder pc). Det kändes ganska nördigt i början, men att slippa bli distraherad gör självfallet att man blir effektiv. Jag märker dock att jag ganska ofta behöver gå ur programmet för att kolla upp ord eller stavning på nätet. Om jag är osäker använder jag Google; den variant som får flest träffar är oftast den mest vedertagna. Idag funderade jag till exempel på om det hette "syna i fogarna" (84 träffar) eller "syna i sömmarna" (457 träffar).

Goda nyheter: både Darkroom och Whiteroom är gratisprogram. Ladda hem för pc eller för mac.

(På måndag ska jag installera Whiteroom på datorn på byrån, där vi kör Mac).3 svar till “Det vita och det svarta rummet”

 1. Fredrik R skriver:

  Google är ofta användbart, men om man vill söka bland texter som håller högre språklig kvalitet är det bättre att använda sig av Språkbanken (spraakbanken.gu.se). Där kan den riktigt nördige (läs: undertecknad) t.o.m. söka på olika ordklasser.

 2. Mattias skriver:

  Språkbanken är ju lysande.

  Att installera programmet på byrån gick inget vidare, eftersom nya program inte får installeras hursomhelst.

 3. matpe skriver:

  Ett alternativ till att maximera ett fönster eller använda Darkroom kom för några veckor sedan: Jedi Concentrate. Visserligen krävs .NET Framework 2.0, men sen räcker det att trycka F12 för att allt utanför det aktuella fönstret ska tonas ner. Smidigt.