! eller inte !?

Vikten ökade med bara 25 kilo, men prestationsförmågan gick upp från 150 till 185 hästkrafter. (Somliga kommer att tycka att det borde ha stått ett utropstecken efter förra meningen, men jag (som skriver detta) tycker att användandet av utropstecken är ett tecken på svaghet. Eventuellt kan man använda utropstecken två gånger i livet om man skriver dagligen. Skriver man mer sällan än dagligen, kan man vid vissa tillfällen använda ett utropstecken en enda gång. Människor som okritiskt använder utropstecken borde interneras och skickas iväg – åtminstone ett tag.)

Jag har läst ut Volvo Lastvagnar av Erlend Loe (jag vet, det tog ett tag, men sådan är jag: läser halva boken fort och sista halvan under ett par veckor). Hursomhelst, den var sådär. En besvikelse. Tyvärr.  Men under den sista lastbilsfärden står Loe för en textpassage som är både rolig och träffande. Den handlar om att använda utropstecken och du har just läst den. Är utropstecken ett tecken på svaghet? Jag vet inte, men jag själv undviker det så långt det är möjligt. Anledningen är enkel: det behövs sällan. Få meningar är kraftfulla nog att utropstecknas.

Lever jag som jag lär? Nä. Inte alltid. Och definitivt inte i den annonsserie vi under de senaste veckorna arbetat fram på min praktikplats. Jag har skrivit texterna. Sista meningen i copytexten: "Ha kul på mässan!" Och som om inte det vore nog; bland uppräkningen av mässaktiviteterna längre ner: "Massor av tillbehör!" Jag blir inte klok på huruvida jag ska behålla eller fimpa dessa utropstecken. Om jag behåller dem betyder det att jag gjort slut på de två utropstecken jag under min livstid har att förbruka. Kanske lika bra det?

Vad tycker du? Hur stor är skillnaden mellan "Ha kul på mässan!" och "Ha kul på mässan."?

***

Reklamlegenden Sören Blanking har gett tio "stilregler" till den som skriver reklam. Jag lär snart återkomma med dessa tio. Det intressanta här är dock Jack Hansens reflektion efter att ha läst dessa regler:

Han nämnde dock inte den kanske, enligt mig och många andra, viktigaste förklaringen till hans underbara texter. Han använde inte utropstecken. Aldrig.

Hur gör du? När är det berättigat med ett utropstecken? Aldrig?