En första-hjälpen-bok som luktar mellanstadium

I somras köpte jag Första hjälpen i svenska och läste i den tunisiska solstolen. Boken är skriven av Gösta Åberg och utgiven på Wahlström & Widstrand. Titeln ger känslan av en nybörjarbok för invandrare, men författaren beskriver i bokens början: "Den här boken är avsedd att vara en praktisk hjälpreda för dig som skriver".

Den första delen av boken luktar mellanstadium; ordklasser (verb, substantiv och adjektiv), satsdelar (subjekt och predikat) och grammatiska termer (som agent, dativobjekt och futurum) dammas av. Därefter blir det en avdelning med språkfel; särskrivning, sammanblandning och katakres är de vanligaste.

Efter fel blir det tips, tretton stycken till och med – för den som vill skriva en text. Efter tips blir det skrivregler (mycket matnyttigt där!), och till sist blir det en omfattande lista över svenska ordspråk. Jag gillade särskilt uttryckt "Att falla i farstun", som betyder ungefär "bli imponerad vid första åsynen av något".

Tidigare har Gösta Åberg bland annat skrivit Handbok i svenska (2001), som är betydligt mer omfattande än Första hjälpen i svenska.  Denna bok är lättläst, både i grafisk utformning och i det språkliga tilltalet. Den ger mycket till den som är intresserad av att skriva, och är kryddad med små extraläsningsrutor. Den jag hade roligast åt handlade om floskler som "Vi ska bygga broar", "Det händer så mycket i mötet mellan människor" och "Vi får inte uppfinna hjulet på nytt".

Boken finns att köpa i de flesta pocketbokhandlarna eller för 35 pix hos Netbokhandeln.6 svar till “En första-hjälpen-bok som luktar mellanstadium”

 1. petter skriver:

  så det räcker gott och väl med att köpa
  ”handbok i svenska”?

 2. Mattias skriver:

  Räcker och räcker… Den är en bra introduktion och räcker nog gott och väl för den som vill fräscha upp minnet om olika grammatiska termer.

  Men självfallet krävs det en stor bredd av böcker för att bli riktigt duktig på att skriva. Och träning såklart.

 3. petter skriver:

  nu syftade jag på gösta åbergs två böcker
  du skrev om. för att vara tydligare:
  handbok i svenska – tar den upp
  allt som står med i första hjälpen? eller
  är det lika bra att köpa båda böckerna?

 4. Mattias skriver:

  Anade det…
  Handbok i svenska är som sagt mer omfattande, och då menar jag på ett positivt sätt. Den fördjupar medan Första hjälpen mer skrapar på ytan. Första hjälpen bör betraktas som en ingång till Handbok i svenska.

  Petter: vore intressant att få höra vad du tycker när du läst dessa böcker.

 5. Det här är lite off-topic men jag vill bara utbrista i ett glatt uppmuntrande tillrop. Bra blogg! Nu tänker jag läsa alla inlägg från augusti fram till idag. Bara så du vet 🙂

 6. Mattias skriver:

  NPW: Tack för detta. Det värmer. Och kul att du hittade mig igen.