Här kan du bli copywriter

// Det här är ett rätt så daterat inlägg, men ack så populärt. Därför har jag skapat en uppdaterad sida, som du finner här: Bästa utbildningarna för blivande copywriters //

Jag fick en mejlfråga om vilka copy-utbildningar som finns i landet, och tyckte att den var lika bra att jag försöker svara på den här. Jag utger mig inte för att ha järnkoll, utan listar nedan de utbildningar jag känner till och lyckats hitta på den världsvida väven. Säkert finns det fler, och du får gärna fylla på listan.

Jo, jag har valt att inte att med alla journalistiska utbildningar och andra akademiska program som inte direkt leder till att man är ”färdig” copywriter. Hoppas det är okej med alla.

Har du gått någon utbildning i listan? Berätta gärna för oss andra om det varit kanon eller skrot.

Nu till listan:

STOCKHOLM

Forsbergs skola

Dagskola copy
Fyra terminer, dagtid
41 250 kronor per termin

Forsbergs skola
Kvällskurs copy*
En termin (11 veckor), kvällstid, en dag i veckan
11 250 kronor

Forsbergs skola
Grundkurs copy*
En termin, dagtid, en dag i veckan
10 000 kronor

Berghs School of communication
Media communications – reklam
2 år, 80 veckor, dagtid
162 500 kronor

Berghs School of communication
Script, manus och text
Två terminer, dagtid
116 500 kronor

Berghs School of communication
Copywriting
10 veckor, kvällstid, två kvällar i veckan
28 750 kronor

Beckmans Designhögskola
Reklam och grafisk form
3 år, dagtid

Medieskolan
Copywriter / manusförfattare
1 år, dagtid
76 000 kronor

Medieskolan
Copywriter / manusförfattare
10 veckor, kvällstid, 1 kväll i veckan
12 800 kronor (exkl. moms)

Stockholms universitet
Text och textdesign, 20 poäng
En termin, kvällstid, helfart
_______________________________________

GÖTEBORG
Studium

Reklam och marknadsföring
2 år, dagtid, heltid

Reklambyråskolan
Copywriter-utbildningen*
Tre terminer, kvällstid, två kvällar i veckan
39 500 kronor per termin

_______________________________________

MALMÖ
Reklambyråskolan
Copywriter-utbildningen*
Tre terminer, kvällstid, två kvällar i veckan
39 500 kronor per termin
_______________________________________

KARLSTAD

Karlstads universitet
Språk och text
, 10 poäng
En termin, kvällstid, halvfart
_______________________________________

FALUN
Högskolan Dalarna

Reklamkommunikation
, 20 poäng
En termin, kvällstid, helfart

Högskolan Dalarna

Reklamproduktion
, 20 poäng
En termin, kvällstid, helfart
_______________________________________

DISTANSUTBILDNING
Batteri
Professionell copywriter*
10  veckor, 60 föreläsningsbrev
16 975 kronor

Batteri.se har en mängd kurser med fokus på reklamtexter. Kolla deras webbplats.
_______________________________________

* Utbildningen berättigar inte till studiemedel.10 svar till “Här kan du bli copywriter”

 1. Louise skriver:

  Medieskolan i Stockholm har också copyutbildning.
  Copywriter/manusförfattare – 1-årig yrkesutbildning – 76000 kr (inkl moms)
  Webbredaktör (där man kan bli copy) – 1-årig yrkesutbildning – 78.000:- (Utbildningen är momsbefriad) Studiemedel från CSN och/eller förmånligt banklån kan sökas.

  Jag sökte till skolan förra året, men eftersom jag kom in på en gratisutbildning valde jag den.

  • Jill skriver:

   Louise! Vilken gratisutbildning kom du in på? Någon som vet om gratisutbildningarna är lika bra som de avgiftsbelagda?

 2. Mattias skriver:

  Jag har lagt till den på listan nu.

 3. Niklas A skriver:

  Jag pluggar på Göteborgs Reklambyråskola (numera omdöpt till Academedia reklambyråskola). Är inne på min sista termin och har bara gott att säga. Mitt mål var att få jobb innan utbildningens slut och det lyckades jag med.

  Utbildningen innehåller en AD-del och en copy-del. Jag pluggar copy-delen. Vi har haft en del reklamhistoria, marknadsföring, kampanjupplägg med bakgrund, taktik, målgrupp, lösning osv som uppgifter tillsammans i kreatörspar eller gruppvis. Sedan har vi haft enskilda skrivövningar där vi fått en fiktiv men verklighetsbaserad brief och göra en relativt färdig idé på den. Skrivövningarna har gett mest.

  Jag kan rekommendera utbildningen. Det bästa med den är att den går på kvällstid. Därför kan man utan vidare hoppa på ett jobb om det dyker upp ett.

  Tack för en bra blogg.

 4. Mattias skriver:

  Hej Niklas,

  kul att du hittat hit, och kommenterar din utbildning. Förstår att du har fått jobb redan innan du gått klart sista terminen – grattis!

  För ett par år sedan funderade jag på att söka till Göteborgs Reklambyråskola, men den höga terminsavgiften avskräckte mig. Dessutom ansåg jag att två kvällar i veckan var rätt glest, men ser att du lyfter fram det som en fördel.

  I grunden tror jag att utbildningens utformnning och innehåll faktiskt är av sekundär betydelse. De är ambitionsnivån hos de som sitter i bänkarna som avgör om utbildningen blir givande och resulterar i jobb. I ditt fall har ju utbildningen uppfyllt sitt mål.

  I övrigt har jag hört flera missnöjda röster om just den utbildning du gått. Kul att få höra en annan syn på det hela.

  Fortsätt läs och kommentera. Det blir vi alla lite bättre av.

 5. Niklas A skriver:

  Tja Mattias!
  Nu är sista terminen snart slut och jag kom att tänka på att jag skrev en reflektion till dig för ett tag sen.
  Läste just din kommentar och håller med dig. Som jag ser det har den största positiva betydelsen med utbildningen för min del varit att jag fått jobb. Däremot är utbildningen ingen höjdare precis som du trodde.
  Man kan väl säga att nivån, både när det gäller antalet timmar vi pluggar, innehåll samt klassen är varierande.
  Det jag menade med att kvällskurs passar mig var enbart att det finns tid för jobb på dagtid.
  Jag har jämfört kostnad och timmar med Berghs i sthlm. Och man blir ju lite ledsen i ögat. Haha. Min utbildning är svindyr sett till antalet timmar.
  Men men…
  Du får komma och kika på vår utställning av exjobben torsdag 31 maj. Även öppet för allmänheten 1-2 juni.
  http://www.kollektion2007.com

 6. Mattias skriver:

  Niklas: Kul att du återkommer och kommenterar din utbildning. Jag blir alltmer skeptisk till långa utbildningar som kostar mycket pengar. Att nivån är skiftande förvånar mig inte, eftersom många säkert låter bli att söka om de inte har pengar att gå utbildningen.
  Hur många i klassen/klasserna har fått jobb? Kul att se att du jobbar vidare på Idéinvest. Lycka till framöver!
  Jag hoppas hinna kolla in examensutställningen.

 7. Niklas skriver:

  Jag gillar ju din sida…därför kikar man ju in ibland. Hur går det för dig med jobb och allt?
  Jo, det e kul att jag får fortsätta jobba med det jag älskar. Men jag känner mig fortfarande som en rookie, det tar nog ett tag innan man blir riktigt skicklig och varm i kläderna. Är bra sugen på att flytta till Göteborg också…men vi får se.
  Det är väl egentligen bara jag och en kille som fick jobb på Daddy som har fast jobb. Men sen e det några som frilansar och praktiserar. Såsett så tror jag det löser sig för de flesta tids nog. Bara man får komma in nånstans och öva. 🙂

 8. John skriver:

  På tal om reklamskolor, har du någon aning om portfolio sidor eller liknande för juniorer.

  Just nu praktiserar jag på en byrå i Amsterdam och vi är på jakt efter en copywriter som kan bli min partner.

  Alla tips mottages varmt.

 9. Löneslav skriver:

  Är journalist sedan tio år tillbaka och funderar på att byta till copy-yrket. Har alltså pennan, men ingen reklamutbildning. Funderar på Forsbergs skola och undrar vilken av deras tre copy-utbildningar som är mest lämplig för mig. Och: Måste man ha gått den tvååriga dagkursen för att få jobb?