Länsförsäkringar: halvbulle och halv dubbel espresso

Jag stengillar Länsförsäkringars reklamfilmer med Felix Herngren. De är sex till antalet och går ut på att man riskerar att få leva på halva lönen när man går i pension. Herngren spelar mannen som är inte så lite nyfiken på hur det komma att kännas, och börjar införliva det här och nu. Därför väljer han att köpa en halv biljett när han går på bio, en 22,5 grams hamburgare i kiosken och restaurangbeställer en halv dubbel espresso till den halva tryffelbollen.

En vansinnigt kul idé har omsatt till underhållande, tänkvärda och informerande 30-sekundersfilmer. Bakom kampanjen ligger reklambyrån WJOS/Rönnberg och Herngrens produktionsbolag FLX. Produkten som Länsförsäkringar vill sälja är Försäkrad pension – "ett pensionssparande som följer med börserna upp, men inte ner."

Jag tar här upp en av filmerna – den som utspelar sig i biografkön – men rekommenderar dig bestämt att också se de andra fem (där Henke Larsson återkommer). Alla filmer finns på hemsidan för Länsförsäkringar.

Filmen/copyn
Felix Herngren har skrivit manus tillsammans med Hans Ingemansson. Filmen utspelar sig längst fram i en skapligt lång biobiljettkö.

Felix: 19.15, okej, jamen bra, ska vi köra på den?
Mats: Jaja… kör.
Biljettförsäljaren: Två biljetter då eller?
F: Öh, nä, jag tar en halv.
B: En halv?
F: Ja, jag undrar: är första halvan bäst eller andra halvan bäst, om man bara ser halva – vad tror du?
B: …
F: Jag tror jag köper slutet på filmen nästan, eller början i och för sig…
M: Jag tar en hel i alla fall.
F: Ska du ha en hel?
M: Jag tar en hel biljett.
F: Jaja, men då ser ju jag andra halvan.
B: Jamen, du kan ju inte köpa en halv biljett. Du får ju köpa en hel biljett som alla andra.
F: Sluta krångla nu. Han [pekar på Mats] köper ju en hel.
B: Du kan ju inte se en halv film, vi har inga halva biljetter.
F: Jag inser att det inte är någon bra lösning det här, men om man ska se en halv film så ser jag ju hellre slutet än början. Eller har du någon film som har en riktigt seg start?
B: Jamen…
F: Vad kostar en halv biljett? Vad ska du ha?

[Text: När du går i pension kan du tvingas leva på halva din lön.

Skaffa Försäkrad Pension.
Kan bara öka i värde, inte minska.

Länsförsäkringar.]

Korta reflektioner
För det första: Felix Herngren är en rasande vass skådis, som lyckas att vara komisk utan att ta i så han spricker. Manusmässigt skapar han en absurd situation, där halv biljett plötsligt blir ett alternativ – åtminstone för honom själv. Copyn känns naturlig med sina snabba ordväxlingar (M: Jag tar en hel i alla fall.; F: Ska du ha en hel?) och talande tystnader (). Föredömligt.

Nu: Din åsikt?