Skillnaden mellan att skriva fel och att stava fel

Det är en milsvid skillnad mellan stavfel och så kallade typos. Det tycker åtminstone Jimmy Wilhelmsson, som bloggar om PR och kommunikation på Informatören. Typos är ett ord som tidigare knappast funnits i mitt aktiva ordförråd; det är utrikiska och betyder skrivfel.

Fel som fel, kan man tycka, men jag håller med Jimmy Wilhelmsson i hans resonemang:

I mitt arbete dyker det nästan dagligen upp rena stavfel. Ändå blir endå, abonnemang blir abbonemang och förresten blir föressten.
Ännu oftare dyker det upp typos, framförallt i mina egna alster.
och blir coh, Aftonbladet blir Aftnobaldet och information blir infromaton.

Typos är resultatet av slarv, medan stavfel kommer av okunskap. Ingen tror att den korrekta stavningen är infromation, men många kan säkert anta att ordet stavas föressten.

Lösningen
Vad göra? Wilhelmsson ger två tips:
1) Kika närmare på vad orden egentligen betyder och bryt ner dem i morfem (de minsta betydelsebärande enheterna). Detta tvingas jag till exempel göra varje gång jag ska skriva hittills – ordet består ju av orden hit och tills, därav två t.
2) Slå på stavningskontrollen i ordbehandlaren. Den hittar stavfelen – och korrigerar automatiskt vissa vanliga skrivfel (typos). Testa själv att skriva coh eller ohc i Word!

Jag låter Jimmy Wilhelmsson sammanfatta:
Stava fel är att sjunga falskt.
Skriva typos är att sjunga slarvigt och lite ur rytm.

***

Själv korrekturläser jag till och med mina sms innan jag skickar iväg den. Någon som känner igen sig?

***

Läs
Informatören: Skilj på stavfel och typos