Skrivs så här såhär?

Särskrivning är ett sedan länge utbrett språkproblem. Ett kebabhak vid Brunnsparken säljer bland annat mjuk glass (låter inte så trevligt). Mjukglass ska det vara så klart. Så klart leder oss över till ett besläktat språkligt fenomen. Just ordet så klart fick mig nyligen att fundera över hopskrivning. Skrivs det så klart eller såklart – isär eller ihop? Och hur är det med så här?

Språkrådet svarar: Så här och så där skrivs vanligen i två ord. Regeln är att ord där betoningen är starkast på det första ordet ska skrivas ihop. Exempel: alltför. I här ligger ju den starkaste betoningen på  det andra ordet, därför skrivs det isär.  Därtill finns en mängd ord där hopskrivning har hävd, trots att de bryter mot regeln. Exempel: dessvärre, ibland och tvärtom.

Helt enkelt är det inte, men så här och så klart ska det skrivas. Låt oss här bortse från att ordet isär skrivs ihop (!).


Läs också
Vad är och gör en copywriter? – ur Sälj det med ord (konsten att skriva reklam)
UX-writing – allt du behöver veta om den nya rollen för copywriters


 14 svar till “Skrivs så här såhär?”

 1. petter skriver:

  ”i dag” och ”i morgon” är väl också det mest korrekta (om man ska vara petig)? jag har länge funderat över det där.

 2. Mattias skriver:

  Mest korrekt för att betoningen ligger på andra ordet, menar du?

  Språkrådet säger: ”När det gäller i dag och i väg är både särskrivning och hopskrivning korrekt, även om vi rekommenderar särskrivning.”

 3. Ida skriver:

  Nu har du väl ända förbrukat ditt sista utropstecken.

 4. Mattias skriver:

  Ida: Uppmärksamt värre. Jag ber om ursäkt så klart.

 5. Fredrik R skriver:

  Jag förstår inte riktigt understrykningarna i Språkrådets svar. I ”så här” är den betonade stavelsen understruken, vilket känns logiskt, men i resten är det tvärtom …?

  När det gäller ”i dag” och ”i morgon” är särskrivning som sagt att rekommendera. Det beror inte i första hand på betoningen, utan på att det finns liknande uttryck som aldrig skrivs ihop, t.ex. ”i övermorgon”. Man strävar efter konsekvens, helt enkelt.

 6. Mattias skriver:

  Fredrik: Du är alltid vaken. Jag har ändrat detta nu. Tack.

  Vad har du för källa till ditt påstående om konsekvens?

 7. Fredrik R skriver:

  Ärligt talat minns jag inte riktigt var jag har läst det. Men jag lovar att försöka leta upp det. 🙂

 8. Fredrik R skriver:

  Klicka på länken och läs inlägget från 12:46, så ser du i alla fall att Skrivihop.nu (vila i frid) var inne på min linje. Inte mycket till källa dock, det medges.

 9. Louise skriver:

  Fastnar alltid vid framförallt/framför allt. Vad är korrekt?

 10. Pelle skriver:

  Louise: Båda är korrekt hittade jag precis.
  Har personligen alltid skrivit ”framför allt” efter att ha fått lära mig det som liten. Men ”framförallt” är ett ord enligt saol, så tuta och kör i den fil du vill.

 11. Kurta skriver:

  Hej!

  Förta meningen ovan:

  ”Särskrivning är ett sedan längre”… ––> …sedan länge…

 12. Roland Karlsson skriver:

  Jag har alltid gått efter regeln att om man säger det i sär skall det skrivas i sär. Nu kan det ju hända att det är samma sak som att man betonar den andra delen. Man kanske liksom tar sats en bråkdel av en sekund före man betonar. Eller?