Ord som dyker upp: tradigt, fluktuera, krumbukter

Det är på sin plats att presentera tre nya kompisar i serien Ord som dyker upp. Som vanligt kan det handla om både kompisar du inte sett på ett tag och ansikten som är helt främmande. Börja spana efter ord du också! Vill du dela med dig av dina fynd så är det fritt fram. Här kommer mina:

Det första ordet är tradigt. Jag hörde en ung man med knähåliga jeans säga det på spårvagnen. Han pratade rätt högt med någon gammal grabbpolare i mobilen. ”Du, det är faktiskt rätt tradigt här i Göteborg utan er”. Ordet fick mig att haja till, eftersom det var ett halvt decennium sedan ordet senast hälsade på. Men ett kul återhörande var det ändå. Tradigt.        

Ord nummer två stavas fluktuera. I en bok hittade jag meningen ”… känslor är subjektiva och fluktuerar mellan individer i sociala situationer”. Har du hört det förut? Jag hade det då rakt inte. Det visade sig betyda ungefär vad jag gissade av sammanhanget, nämligen att ständigt stiga och falla eller att skifta. En fluktuation är ett annat sätt att säga växling. Ordet används ofta som ekonomisk term för att beskriva räntor eller aktiekurser, men kan med fördel också nyttjas för att beskriva antalet transporter eller rådjursstammar.

Krumbukter får bli det tredje ordet. Det dök upp i Mons Kallentofts Fräsch, frisk och spontan. Nu har jag glömt sammanhanget (och boken ligger två kilometer härifrån), men minns betydelsen. I ental betyder ordet krök eller slingring. I flertal betyder ordet undanflykter. Verbet blir krumbukta (eller till och med krumbukta sig). Ordet används gärna när det handlar om politiska beslut eller argumentation. Jag hittar en artikel där det står: ”Istället blev utfrågningen en märklig uppvisning i krumbukter från en pladderminister. Jag tror faktiskt inte att NN lyckades ge ett vettigt svar på en enda fråga under den halvtimmeslånga utfrågningen.”

Tack för att du tog dig tid att läsa detta.