Skriv på och skriv ner

Jag har två råd till mig själv idag (och kanske kan du också ha någon nytta av dem).

Skriv på.

När du har tänkt är det skriva, skriva, skriva som gäller. Inte tveka, inte tänka, inte titta ut i tomma intet. Låt fingrarna spela fritt. Strunta i stavfel och slarvfel och småfel; allt det där rättar du enkelt till senare. Skriv bara ner det du vill ha sagt, och börja sedan att leka för att säga det på bästa sätt. En sprinterlöpare tänker inte jämt på om stegisättningen är rätt, om armföringen är perfekt eller om kroppshållningen är tillräckligt avspänd. Om han hade lagt sin energi där hade löpningen blivit ordentligt lidande. Nu springer han istället, så fort och så tanklöst han någonsin kan. Och samma sak gäller skrivande ibland; skriv på – utan tanke på att allt, allt, allt ska vara rätt eller fantastiskt genomtänkt.    

Skriv ner.
Jag har ett litet anteckningsblock. Jag går inte många meter utan att ha det med mig. Det där anteckningsblocket och en penna. Där hamnar ord och citat som jag hör och fastnar för. Där skriver jag korta texter (ofta bara ett par rader) eller små formuleringar. Ingen censur att tala om egentligen; det mesta hamnar där. I somras – på flyget hem från Tunisien – hade jag glömt att lägga ner en penna i handbagaget. Jag ler lite när jag läser min egen förnuftiga uppmaning: Gå aldrig någonstans utan en penna! (Du kommer tvingas låna en av flygvärdinnan). Det var precis vad jag fått göra för att få ner de där raderna. För det som inte skrivs på papper riskerar – åtminstone i min värld – att virvla vidare med vinden.