Varför skivat bröd är bättre än gammal kärlek

Jag tycker att det är spännande med bildliga uttryck i språket. Det finns en uppsjö (varför säger man så?) av sådana; vissa är slitna, andra är klockrena och fantasifulla.

Men först: bildliga uttryck är inte samma sak som ordspråk. Ett uttryck är alltid inbakat, och kan inte stå för sig på samma sätt som ett ordspråk. ”Borta bra, men hemma bäst”, ”Allt är inte guld som glimmar” och ”Gammal kärlek rostar aldrig” är tre exempel på slitna ordspråk. De talar för sig själva. Ett bildligt uttryck är alltid del av en mening.

TRE FANTASTISKA BILDLIGA UTTRYCK
Den gångna veckan har jag snappat upp tre bildliga uttryck som har satt sig fast.  

Ett
Det första uttrycket använde en produktionsledare under måndagsmötet på byrån. Hon hade presenterat en kampanj för en ny kund, och de hade varit mycket nöjda. ”De tyckte att det var det bästa som hade hänt sedan skivat bröd.”

Två
Det andra uttrycket använder copywritern Jan Cederquist i inledningen av boken Slumpen är ingen tillfällighet. Han menar att vi människor emellanåt borde fundera djupare kring livets stora frågor, trots att många tycker att det är svårt. ”Många upplever rentav sådana tankar som obehagliga och viftar bort dem som en geting bland saft och bullar”.

Tre
Det tredje uttrycket använde en kvinna runt bordet på lunchen idag. Hon hade läst om att arbetsmarknaden för medietränare såg lysande ut. ”Att hitta folk som vill medietränas just nu är som att skära smör med en varm kniv”.

Gemensamt för dessa tre uttryck är att de inte behöver förklaras. Dessutom är de fantastiska.

Och du?
Vilka bildliga uttryck går du igång på?