Dagens ord: studsmattefiering

103270-30

Svenskarna har kommit att bli ett studsande släkte. Redan för ett par månaderna sedan konstaterade Beta Alfa 2.0 träffsäkert att studsmattan är den wokpannan. Alla med självaktning, barn och en någonlunda stor trädgård ska prompt ha en matta. En egen svartblå matta med studs. Fenomenet kom på tal i kvällens avsnitt av Världens modernaste land. Apropå viljan (och i detta fall oviljan) att göra saker och ting tillsammans använde journalisten Lena Sundström uttrycket studsmattefiering. Hon förklarade att flygbilder över landets villaområden visar utbredningen av studsmattor. På ett tragiskkomiskt sätt visar detta vilket individualiserat klimat som råder i dagens Sverige. Om det är tragiskt eller bara komiskt spelar kanske mindre roll. Studsmattefiering är i alla fall dagens ord.

Bilden visar en bit av den del av världen som kallas Djursholm. Jag ser fem studsmattor.