Ord som har parat sig

Den senaste tiden har jag snubblat över tre ord som uppstått genom någon slags förening mellan två ord. I hettan har vokaler förflyttats och begynnelsebokstäver hamnat i slagsmål om att få inleda ordet. Jag pratar om jogga och gå. Om boken och bloggen. Och om hur det låter när en bikini parar sig med en burka.

Jogga och gå blir gågga – någon slags form av motion där man blandar jogging med gång. Jag läste det i tidningen MåBra: Gågga igång – och gå snabbt ner i vikt. Jag tycker att det är en lysande ord också för att säga "småspringa".

Boken och bloggen kan stoltsera med det välskapta ordet blok (blir blöcker i plural). Det kallas nämligen den bok som är resultatet av en blogg. Under förra året gav – i oordning – en nöjesjournalist, en fotbollstokig man och en advokat ut varsin blok. Där ser man.

Burkan och bikini har delad vårdnad om ordet burkini. Det är en slags tajt åtsittande våtdräkt (med kjol) som är tänkt att användas av surf-sugna muslimiska kvinnor. Galet smart. Och ett härligt ord.

Har du sett ord som parat sig? Kul. Skriv alla du kommer på i kommentarerna. Låt oss göra en lista!

Listan (så här långt)
magasin + katalog = magalog (lord Fredruk)
kniv + gaffel = knaffel (xtian)
bouzouki + gitarr = bouzarr
tvång + hångla = tvångla (Karin Långström Vinge)
automatiskt + magi = automagiskt (Stefan)