Uttryck som fastnar: Bära sand till öknen, stå i sirap och köra runt på fälgen

Det svenska språket är fullt av påhittiga och slående uttryck. De senaste veckorna har jag snappat upp tre sådana – som i sig inte är särskilt märkvärdiga – men som ändå förtjänar att lyftas fram till allmän beskådan (och användning).

Ettan kom
"Det är som att bära sand till öknen", sa min svåger häromsistens när vi pratade om hur någonting – jag har faktiskt glömt bort vad – kändes aningen onödigt. Det är en närmast komisk syn; tänk en man som kånkar runt på en spann sand i ett hett Sahara, för att nöjt hälla ut den bland de andra sandkornen.

Tvåan kom
På jobbet pratade vi höromlunchen om Frölundas sorti ur slutspelsstriden (för den oinsatta: här handlar det om ishockey). En kvinna konstaterade lugnt: "De var nog lika bra att de åkte ur, tror jag. Det känns som att hela laget står i sirap just nu". Och framför mig såg jag en rink av sirap; hur den klibbade fast kring grillerna och sög kraften ur de stretande spelarna.

Trean kom
I en debatt i morgonsoffan (på tv, alltså) sa en man: "Nej, det här fungerar inte längre. Systemet har kört runt på fälgen alldeles för länge." Debatten handlade om huruvida psykiskt sjuka som begår brott skulle dömas till vård eller fängelse. Sakfrågan är i sammanhanget oviktig; här är uttrycket det väsentliga. Och visst förstår man direkt vad han menar; när man börjar köra på fälgen har det gått bra långt.

Flera kommer så småningom
Vilka uttryck far runt som bålgetingar i ditt ordförråd? Dela med dig bland kommentarerna.

Läs också
Ord som dyker upp: tradigt, fluktuera, krumbukter

Ord som dyker upp: tidningsanka och papperstiger (och ett nytt ord?)

Ord som dyker upp: kungstanke, soignerad och ojoj-upplevelse

Ord som dyker upp: småttigt, pliktstopp, halvkompetent