Johan Olivero vann Guldskrift 2007

image113
image120
Ett klick på bilden och du kan läsa brödtexten.

image112Guldskrift är en bortglömd kategori, långt från det starka strålkastarljuset där SEB/Lowe Brindfors (x2!), Delicato/Ogilvy och Playground/Åkestam.Holst solar sig. Ingenstans fanns vinnaren att finna. Inte på Resumé, inte på Dagens Media, inte i morgontidningarnas vinnarannonser. Men en vinnare har utsetts; han heter Johan Olivero och arbetar på Forsman & Bodenfors. Han fanns med i den specialjuryn som Please copy me utsåg häromdagen, och fick två röster (från Patrik Spång, Jerlov och Elisabeth Berlander, Goss). Priset fick han för texterna till Systembolagets kampanj Tonåringar.

Juryns motivering
”I ett ämne som lätt lånar sig till pekpinnar lyckas den här copyn hålla huvudet kallt och ägna sig åt fakta. Fakta som på ett engagerat sätt ger föda åt tanken. Det är koncist men ändå empatiskt om något så laddat som ungdomar och alkohol. I stället för vanmakt lyckas författaren rusta med argument i en diskussion som varje förälder har framför sig.”

Kampanjen belönades med tredje pris i Månadens print (Resumé, november 2006). Juryn ansåg att annonserna hade helt rätt tonläge och enkelhet. Johan Olivero sa: Det är mycket man ska ta hänsyn till, det är ju ett företag många har åsikter om. Man får försöka ha ett rakt tilltal och en ton som inte känns institutionsaktig och statlig.

Med sin segern blir Johan Olivero den andre att vinna Guldskrift två gånger om (Lars Forsberg vann 1994 och 1995). Första gången Olivero belönades var 1998, då han vann med annonsen för Nordiska Fondkommissionen.

Please copy me säger grattis såklart.

***

I den ”riktiga” juryn satt: Nils Öhman, DN; Gabriel Byström, GP; Peter Melin, Sydsvenskan: Amalia Pitsiava, Saatchi Saatchi; Jacob Nelson (förra årets Guldskrift-vinnare), Forsman Bodenfors och Christina Knight, Draft Sweden.

Kommentarer inaktiverade.