iTalk – din hjälpare när minnet sviker

image171
Under den senaste tiden har jag varit på jakt efter en diktafon. En sådan där mackapär eller mojäng eller grejsimojs som man spelar in ljud på. Jag bestämde mig omedelbart för att inte skaffa en sådan med små kassettband i (och inte heller en sådan med stora kassettband), utan en digital historia. Det var inte det lättaste att hitta, skulle det visa sig. Digitala diktafoner upplever ju knappast samma efterfrågan som mobiltelefoner (om man uttrycker det snällt). Och när jag väl fann dem var det priset som knockade mig. Det enda vettiga alternativet kostade 2000 kronor – ett rätt så högt pris för en apparat som spelar in ljud, men varken går att ringa, spela musik eller surfa på. Lösningen blev att slå ihop den nya mackapären med en som jag redan har – Ipod Nano. Med iTalk Pro kan man spela in långa intervjuer i stereo och spara dem i iPoden. Jag har ännu inte satt den på några hårdare prov, men kan redan konstatera:

Plus
+ Priset (jag betalade 400 kronor hos Megastore)
+ Enkelheten (bara ansluta och börja spela in)
+ Smartheten (det är busenkelt att koppla till en extern mikrofon)

Minus
– Stora filer (att den spela in i .wav-format gör att filerna blir stora)
– Stor (jo, faktiskt. På en iPod video passar den perfekt, men på nano är den större än själva spelaren)
– Tar plats (när iTalk är ansluten blockerar den uttaget för hörlurarna, vilket gör att man måste ta bort den om man vill lyssna på inspelningen.)

Hur gör du för att spela in längre intervjuer? Bara anteckningar? Diktafon? Eller iTalk?