Att föreställa sig, utan att förställa sig

image198

Jag har aldrig spelat golf, och har inga planer på att börja. Men hos en av våra uppdragsgivare, Skanska Fastigheter Göteborg, finns många som gillar sporten, och varje år bjuder in sina kunder att gå en runda. Mitt uppdrag blev att skriva inbjudan till Skanska Open. Det tvingade mig att göra vad en copywriter gör nästan varje dag: föreställa mig. Ur det försöker jag sedan hitta rätt ton. Och jag tänker på det reklamlegenden Lars Falk skriver i sin bok Lovtal: "Jag tror att det är bra att kunna föreställa sig, men dåligt, även för en copywriter, att förställa sig."

Har jag hittat rätt ton här, tycker du?

***

Läs mer
Reklam som fungerar utgår från att människor har viktigare saker för sig än att läsa annonser.
Lars Falk hyllar orden (och ger till en god sak)

 

 28 svar till “Att föreställa sig, utan att förställa sig”

 1. Emil Löfman skriver:

  snyggt!
  dock känns det lite konstigt med ”hela dagen x, resten av dagen Y” – efter hela dagen borde det inte finnas så mycket kvar att ta av. naturligtvis är det ett talesätt och inte bokstavligt menat,men det skär sig lite ändå.
  dock, snyggt!

 2. the good: det humoristiska anslaget (alltför många tar viftandet med blanka pinnar runt den lilla vita bollen på alltför stort allvar)
  the bad: logiken. För spelar de inte egentligen på arbetstid? Hela idén med att prata jobb på golfbanan är väl att man då kan påstå att det handlar om arbete…
  the ugly: jag lyckades aldrig ta det där gröna kortet innan jag tröttnade

 3. Ah, en fråga också: Var hittar jag Lars Falks ”Lovtal”? Bokus verkar inte ha den.

 4. Mattias skriver:

  Emil och Mattias: då ni tvingar mig till ännu närmare eftertanke kan ju det första ”dagen” tolkas som en kortform av ”arbetsdagen”, och det blir därför naturligt att prata om ”resten av dagen”. I just det här fallet tyckte jag också att talesättet var lämpligt, eftersom tävlingen faktiskt avgörs under en eftermiddag (under arbetstid).
  Svar på frågan: det enda sättet att få tag i Lovtal är att beställa hos b2b-byrån Takete. Kolla in http://www.takete.se (upplagan är dock begränsad till 1000 exemplar, så skynda).

 5. André skriver:

  Helt rätt ton. Roligt och lätt att förstå. Många av de nissarna som får inbjudan lär känna igen sig.

 6. Charlotte Wik skriver:

  Finns det någon tanke bakom valet ”man”. Jag skulle inte ha valt det. Varför inte vi? Mer personligt. Mer korrekt till och med. Vem är man egentligen?

 7. Johan skriver:

  Snyggt! Avskalad och enkel, men ändå tror jag läsaren hajar till.
  Känns som ett mycket sympatiskt tonläge. 🙂

 8. Mattias skriver:

  Charlotte: Du har en poäng, men jag håller inte med dig. Man är avståndstagande på ett sätt som jag tycker passar här. Risken med ett ”vi” är att läsaren tolkar det som att ”jasså, på Skanska verkar de ägna hela arbetsdagen åt att prata golf”. Detta är mer som ett ordspråk, och jag tycker inte att det ska kännas för personligt. Men jag håller med dig om detta: ”man” är sällan ett bra ordval.

 9. Ida skriver:

  Tonen är bra. Men jag tycker, som någon tidigare, att skribenter inte ska använda man (håller med om att det är det bästa i vissa fall, men jag skulle skrivit om det här) och att det är konstigt att skriva att man först gör något hela dagen och sedan något annat resten av dagen. Jag skulle nog använt något humoristiskt som har med tävlingsinstikten att göra. Typ: ”Vill ni ha spö? Vi tar det utanför kontoret.” Fast mer genomtänkt. Alltså något med frasen ”vi tar det utanför/let’s take this outside” som vanligtvis syftar på utaför baren, men utanför kontoret eller bara utomhus i det här fallet.
  Det skulle vara roligt att se om du har funderat på fler förslag?

 10. Mattias skriver:

  Först och främst: det är så roligt med alla er som kommenterar, oavsett om ni älskar eller hatar det jag gör. Jag hoppas att ni får ut mycket av diskussionerna kring mina enkla jobb, och sporras till att skriva ännu bättre texter. Om du inte har kommenterat ännu: gör det. Kort eller långt, hiss eller diss spelar mindre roll.
  Ida: angående frågan om dagen och resten av dagen har jag förklarar mitt tänk i en tidigare kommentar. Samma sak gäller för man-resonemanget. Jag gillar ”Let’s take it outside”, men tyvärr känns det svårt att få till en svensk uppmaning med samma snärt och tyngd.
  Fler förslag? Jag spånade en del kring vad man brukar säga om golf (ordspråk och citat), och vill också blandade in några av de fördomar som finns kring sporten. En tänkbar lösning som fanns kvar länge var: ”Förstör en trevlig promenad den 18 september” (vilket syftar på citatet om att golf är det bästa sättet att förstör en trevlig promenad). Rubriken byttes dock ut, eftersom den var aningen för negativ.

 11. Ida skriver:

  Åh, men tänk ”Let’s take it outside” och en bild på ett gäng posha men skräckinjagande golfare i rutigt, knästrumpor och golfhatt som står och håller klubborna hotfullt. ”Slår” den i handen sådär, håller den med båda händerna på varsin sida om nacken (svårbeskrivet) och så vidare. Det skulle jag kört på. Annars, när du säger citat, kom jag att tänka på Göran Zachrisson som ju avfyrat en del tvivelaktiga golfcitat. http://www.skrattnet.se/kategorier/index.php?cat=4

 12. Mattias skriver:

  Ida: Det låter som en kul lösning, men med en given uppdragsgivare handlar det mycket om att hitta rätt ton för just den kunden. Jag kommer att skriva mer om det framöver.

 13. Charlotte Wik skriver:

  Nu backar vi bandet tycker jag. I vilken form når det här Skanskas kunder?

 14. Mattias skriver:

  Bandet är backat: detta är en inbjudan
  i A5-format, som ett stort vykort. Det skickas ut per post till Skanskas samarbetspartners och kunder.

 15. Charlotte Wik skriver:

  Bra, det var ungefär så jag gissade. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att kunderna ska tro att Skanska snackar golf hela dagarna. Förhoppningsvis vet de redan om att Skanska är ett produktivt och framåt företag, där medarbetarna även kan koppla av och ha kul, vilket är en väldigt värdefull egenskap. Det är väl därför de bjuder in till golftävlingen, right?
  Jag skulle våga vara personlig och framförallt våga gå hela vägen.

 16. Jack Hansen skriver:

  Måste instämma med CW.
  Jobbet är kalasbra, men hade varit ännu vassare utan den svenska Man-sjukan.
  Charlottes excellenta fråga borde alla vi skribenter tejpa fast bredvid våra skrivmaskiner:
  Vem är man?

 17. André skriver:

  Jag är på MÅ:s sida. Visst om man skriver ”man” i varje mening i löpande text så blir det inte snyggt. Men jag tycker att man ska skriva så som folk pratar (utan att använda talspråk). Man låter i detta fall som det passar in. Därför ok. Man i andra sammanhang kan vara fel. Men å andra sidan…

 18. André skriver:

  …borde man kunna hitta en annan lösning på problemet. Ett snabbt exempel: hela dagen diskuteras det golf på jobbet. Resten av dagen surras det jobb på golfbanan.

 19. Jack Hansen skriver:

  Eller så låter vi Mattias text vara i fred och nöjer oss med en tumme upp och att kunden var nöjd, och är glada för hans skull för att texten funkar och ger önskat resultat.

 20. Mattias skriver:

  Charlotte: Jag respekterar verkligen att du inte skulle valt ”man” i det här fallet. Jag förespråkar också att vara personlig, men som sagt: detta är tänkt som ett ordspråk. Jag försöker att regelbundet vaccinera mig mot man-sjukan.
  André: kul att du är på min sida (haha), men jag tycker att passiv-form-sjukan (diskuteras, surras) är snäppet värre än man-sjukan. Tyvärr.

 21. Mattias skriver:

  Jack: Lämna inte min text ifred. Det är fantastiskt att se er alla engagerade i det jobb jag gjort. Förhoppningen är att det utvecklar oss allihop en smula.

 22. Maria skriver:

  Den här gillar jag!
  Men inte man. Och så är det något med ”hela dagen” och ”resten av dagen” som stör mig.
  Kanske ”på förmiddagen pratar vi…” och ”resten av dagen pratar vi…” hade förbättrat?
  Men jag gillar den ändå starkt, kul inbjudan.

 23. Mattias skriver:

  Maria: blir det inte lite väl logiskt att förklara ”på förmiddagen” och ”resten av dagen”? Som jag skrivit tidigare handlar ju det första ”hela dagen” om själva arbetsdagen. Och efter att den är slut fortsätter ju ”dagen”. För mig är det där själva knorren ligger. Kul annars att du gillar den.

 24. Fredrik R skriver:

  Mattias: Den huvudsakliga knorren ligger väl ändå i att man pratar golf på jobbet och jobb på golfbanan? Fast vad vet jag, det är ju din text. 😉

 25. Mattias skriver:

  Fredrik: Jovisst, det är såklart den huvudsakliga knorren. Men i ”dagen-frågan” är knorren att dagen faktiskt fortsätter på banan, och då är det ombytta roller mellan jobbsnack och golfsnack. Det blev mycket snack om knorr och dagar och man här. Kanske för mycket.

 26. Maria skriver:

  Mattias: Jag förstår vad du menar med att dagen fortsätter på golfbanan och att det faktiskt är på arbetstid. Men kan ändå inte helt sympatisera med ”Hela dagen och resten av dagen”. Jag tänker att om hela dagen redan har gått så är det ju inte heller så mycket kvar till resten av dagen.
  Nytt förslag: ”Först pratar vi golf… Resten av dagen pratar…”
  Ang. knorren håller jag med Fredrik R.
  Men som sagt, det här med dagarna störde mig inte tillräckligt mycket för att inte tycka om. 🙂

 27. lord Fredruk skriver:

  Jag skulle vilja sätta mig på tvären och hävda att ”mannandet” är en vital del av copyn. Det lite löjeväckande, men ack så mänskliga, skimmer som kastas över golfarna skulle gå förlorat annars. Även dagarna och deras varierande längd bidrar till komiken. En lysande rubrik helt enkelt.

 28. Niklas Arvidsson skriver:

  Jag håller med Maria. Hela och hela känns skumt.
  Jag skulle nog skrivit: ”Halva dagen snackar man golf på jobbet. Resten av dagen pratar man jobb på golfbanan.”
  Här delar man upp dagen i halvor samtidigt som man först ”snackar” golf, vilket är mer alldagligt och sedan ”pratar” jobb vilket är mer allvarligt.
  Men å andra sidan funkar det heeelt okej som det är. Tycker egentligen att ditt fördiga förslag är kanon som det är Mattias. Men visst är det alltid roligt att vrida och vända på problem. 🙂