En enastående tidning om språk

image201
Sverige har fått en ny tidning. Den heter Språktidningen och är vad den heter. Jag har läst den. Och den är bra. Riktigt bra till och med. Jag gillar handväskeformatet, som en Cosmo för oss som går i gasen på nyord, språkrätt och talfel. Och jag tror att vi är ganska många. Tidningen har 6 000 prenumeranter, men räkna säkert med att sälja slut de 15 000 tidningarna.

Yta och innehåll

Språktidningen känns modern utan att vara trendig. Wonderboys har gjort ett bra jobb med formen. Men form är yta, och viktigare än det är innehållet. Och det gör inte bort sig. Fredrik Lindström har en självklar plats i spalterna, och förklarar varför man inte kan säga att ett skrämt lejon är rätt. Catharina Grünbaum skriver om astridlindgrenska ord som spunk och vårskrik och sakletare. Och Lotten Bergman tar fram storsläggan för att hitta korrfelen. Däremellan blir det förbjudna ord, ungdomsspråk och främmande språk. Redaktionen lämnar plats för nya ord och ännu större plats för frågor & svar. Ibland blir det akademisk mossa, men på de flesta sidorna är Språktidningen en enastående tidning om språk.

Vad tycker du om första numret?

Läs mer
Please copy me: En pärla för de tokintresserade

Läs tidningen
Fredrik Lindström: Fredriks fynd
Catharina Grünbaum: Catharinas ord
Anneli Hagman: Vi verbar för att vinna tid

Köp tidningen
En årsprenumeration (6 nummer) kostar 265 kronor. Just nu kan du köpa första numret av Språktidningen på Pressbyrån för 34 kronor (ordinarie pris är 68). Eller prova tre nummer för 99 kronor. Nästa nummer kommer 16 oktober.