Halvfascistiska språkpetitesser – del 1

Språklära och rättstavning har inte så mycket med kommunikation att göra, det är i viss mening en halvfascistisk ordningsfråga.

Det har Lasse Collin sagt. Och det är ett råd att lugnt luta sig mot. Men emellanåt måste man bestämt välja mellan si eller si (eller inse att det kan heta både si och så). De senaste dagarna har jag frågat mig:

– Ska jag skriva a) GöteborgsOperan eller b) Göteborgsoperan?

– Ska jag skriva att konserten pågår a) mellan 21 och 24 eller b) mellan 21 och 00?

– Ska jag skriva att evenemanget kan ställas in a) med kort varsel eller b) på kort varsel?

– Ska jag skriva a) Göteborgsanda eller b) göteborgsanda?
(Inom parentes kan nämnas att denna fråga plötsligt sysselsatte både en och två och tre copywriters på byrån).

Jag har gjort mina språkliga val, och lutar mig mot språknämnder, skrivregler och ordböcker.
Hur väljer du bland dessa a och b?

(Imorgon tar vi och diskuterar svaren. Och jag avslöjar ett fantastiskt telefonnummer.)8 svar till “Halvfascistiska språkpetitesser – del 1”

 1. Macke K skriver:

  jag tycker b, a, a och slutligen b.

 2. JCT skriver:

  Vad är problemet? Den enda tveksamma är tvåan. Varför inte skriva nio och midnatt där? Det är säkert och dessutom snyggare.
  Ett test är att se vilka alternativ man blir irriterad på. Jag stör mig på 1a, 2b & 3b. Göteborg lämnar mig oberörd men fel svar där är naturligtvis b.

 3. Mattias skriver:

  JCT: Problemet är att språket ibland inte är så självklart, och att vi som använder det inte borde vara så tvärsäkra på att vi jämt har rätt.
  Ni andra: fler bud?

 4. petter skriver:

  Spontant tycker jag att ettan bör skrivas som i förslag B. Men när jag går in GöteborgsOperans webbsida, ser jag att de där skriver namnet som i exempel A. Därför bör detta vara det enda rätta enligt mig. Konsekvens.
  På fråga nummer två röstar jag för A, och så även på fråga tre. Angående sista frågan håller jag också där A som det bästa alternativet (även om det rent utseendemässigt ser sämre ut).
  A rakt igenom, alltså.

 5. langri skriver:

  Spontant känns b,a,a,b ”rätt”.

 6. Fredrik R skriver:

  Inget ont om Lasse Collin, men här håller jag inte med honom. De allra flesta regler (eller snarare rekommendationer) som står att läsa i t.ex. Svenska skrivregler är utformade just för att kommunikationen ska flyta så smidigt som möjligt. Det är alltså ingen bra idé att bryta mot dem, om man inte har riktigt goda skäl.
  Utan att konsultera några lärda skrifter svarar jag b, a, a, a. (I alla fall om man anser att Göteborgsandan bara existerar i just Göteborg.)

 7. André skriver:

  b, b, a, b, Jag lutar mina svar till ovanstående citat.

 8. Charlotte Wik skriver:

  B, a, a, b skulle jag ha valt.