Halvfascistiska språksvar – del 1

Det var många bud på tidernas första Halvfascistiska språkpetitesser. Efter att ha konsulterat det fenomenala Språkrådet samt Svenska skrivregler och Svenska Akademiens ordlista visade sig detta vara de mest korrekta svaren:

1
Göteborgsoperan ska skrivas med litet o. Språkrådet menar att man i löpande text inte bör följa de skrivsätt i logotyper och liknande som bryter mot normalt bruk av stor och liten bokstav eller skiljetecken. Att plötsligt ha en stor bokstav i ett ord är att betrakta som onormalt. Och borde betyda att Jämställdhetsombudsmannen i fortsättningen bör skrivas Jämo (och inte JämO, som många har för vana att skriva).

2
Det är en smaksak om man skriver att konserten pågår 21-24 eller 21-00. Båda funkar, men Språkrådet anser att det första är att föredra, med tanke på tydligheten.

3
Med kort varsel eller på kort varsel? En hård nöt för Språkrådet skulle det visa sig. Förvånande nog ger "på kort varsel" nästan dubbelt så många träffar som "med kort varsel" på den stora amerikanska sökmotorn (ja, jag vet, jag har själv sagt att den inte är tillförlitlig när det kommer till språkfrågor, men den ger – och det är svårt att ta ifrån den – en fingervisning). Så – hur ska vi ha det? Med eller på? Språkrådet rekommenderar "med kort varsel", eftersom detta är det ursprungliga och vedertagna uttrycket. Att den konkurrerande formen blivit allt vanligare tror man beror på att varsel i sig är ett ord vi sällan använder, och därför inte känner till betydelsen av (ungefär 'förvarning'). Dessutom kan liknande uttryck, som exempelvis "på kort tid", ha smittat av sig. Med kort varsel bör det hursomhelst skrivas (än så länge).

4
Ännu en hård nöt innebar Göteborgsanda eller göteborgsanda. Språkrådet menar att sammansättningar med egennamn ska skrivas med stor bokstav (exempelvis Stockholmsområdet, Östersjöfisk och – följaktligen – Göteborgsanda). Stor bokstav anses vara korrekt, men helt självklart är det inte. Den som tittar i Svenska Akademins ordlista (SAOL) ser att exempelvis göteborgsvits skrivs med liten bokstav. Språkrådet ger ett exempel till för att förtydliga det hela: "Medelhavsstrand skrivs med stor bokstav, eftersom en sådan strand bara finns runt Medelhavet. Däremot kan medelhavsklimat råda även på andra ställen, och bör därför skrivas med liten bokstav". Men hur är det då med Göteborgsandan – finns den bara i Göteborg? Och hur är det med vitsen? Eller göteborgarna (eller Göteborgarna)? Det visar sig vara svårt att här hitta en regel utan vissa tveksamheter.

Det fantastiska telefonnumret

I en tid av sökmotorer, nätbaserade synonymordlistor och haltande stavningshjälp vore det väl befriande att kunna ringa en livs levande människa och älta sina språkfrågor med. Igår fick jag redan på att det fanns (och har funnits sedan 1944). Till Språkrådets telefonrådgivning är det fritt fram att ställa sina frågor varje vardag mellan 09.00 och 12.00. Dit ringde jag imorse, och pratade med Sofia Mårdberg, som är språkkonsult och översättare. Hon berättade stolt att man på Språkrådet besvarat över 5 200 frågor – bara under 2007 (2 000 av dem har inkommit via e-post). De flesta som ringer använder språket i sitt arbete som informatörer, översättare eller copywriters. Och trots den stora frågemängden är det, enligt Sofia Mårdberg, sällan som samma fråga dyker upp igen och igen. Vanligast är frågor om förkortningar och om ordet ska ha stor eller liten bokstav.

Så om en språkfråga skulle förfölja dig, tveka inte en sekund att lyfta luren och trycka in det här numret.
image193

Diskussionen fortsätter…