Halvfascistiska språksvar – del 1

Det var många bud på tidernas första Halvfascistiska språkpetitesser. Efter att ha konsulterat det fenomenala Språkrådet samt Svenska skrivregler och Svenska Akademiens ordlista visade sig detta vara de mest korrekta svaren:

1
Göteborgsoperan ska skrivas med litet o. Språkrådet menar att man i löpande text inte bör följa de skrivsätt i logotyper och liknande som bryter mot normalt bruk av stor och liten bokstav eller skiljetecken. Att plötsligt ha en stor bokstav i ett ord är att betrakta som onormalt. Och borde betyda att Jämställdhetsombudsmannen i fortsättningen bör skrivas Jämo (och inte JämO, som många har för vana att skriva).

2
Det är en smaksak om man skriver att konserten pågår 21-24 eller 21-00. Båda funkar, men Språkrådet anser att det första är att föredra, med tanke på tydligheten.

3
Med kort varsel eller på kort varsel? En hård nöt för Språkrådet skulle det visa sig. Förvånande nog ger "på kort varsel" nästan dubbelt så många träffar som "med kort varsel" på den stora amerikanska sökmotorn (ja, jag vet, jag har själv sagt att den inte är tillförlitlig när det kommer till språkfrågor, men den ger – och det är svårt att ta ifrån den – en fingervisning). Så – hur ska vi ha det? Med eller på? Språkrådet rekommenderar "med kort varsel", eftersom detta är det ursprungliga och vedertagna uttrycket. Att den konkurrerande formen blivit allt vanligare tror man beror på att varsel i sig är ett ord vi sällan använder, och därför inte känner till betydelsen av (ungefär 'förvarning'). Dessutom kan liknande uttryck, som exempelvis "på kort tid", ha smittat av sig. Med kort varsel bör det hursomhelst skrivas (än så länge).

4
Ännu en hård nöt innebar Göteborgsanda eller göteborgsanda. Språkrådet menar att sammansättningar med egennamn ska skrivas med stor bokstav (exempelvis Stockholmsområdet, Östersjöfisk och – följaktligen – Göteborgsanda). Stor bokstav anses vara korrekt, men helt självklart är det inte. Den som tittar i Svenska Akademins ordlista (SAOL) ser att exempelvis göteborgsvits skrivs med liten bokstav. Språkrådet ger ett exempel till för att förtydliga det hela: "Medelhavsstrand skrivs med stor bokstav, eftersom en sådan strand bara finns runt Medelhavet. Däremot kan medelhavsklimat råda även på andra ställen, och bör därför skrivas med liten bokstav". Men hur är det då med Göteborgsandan – finns den bara i Göteborg? Och hur är det med vitsen? Eller göteborgarna (eller Göteborgarna)? Det visar sig vara svårt att här hitta en regel utan vissa tveksamheter.

Det fantastiska telefonnumret

I en tid av sökmotorer, nätbaserade synonymordlistor och haltande stavningshjälp vore det väl befriande att kunna ringa en livs levande människa och älta sina språkfrågor med. Igår fick jag redan på att det fanns (och har funnits sedan 1944). Till Språkrådets telefonrådgivning är det fritt fram att ställa sina frågor varje vardag mellan 09.00 och 12.00. Dit ringde jag imorse, och pratade med Sofia Mårdberg, som är språkkonsult och översättare. Hon berättade stolt att man på Språkrådet besvarat över 5 200 frågor – bara under 2007 (2 000 av dem har inkommit via e-post). De flesta som ringer använder språket i sitt arbete som informatörer, översättare eller copywriters. Och trots den stora frågemängden är det, enligt Sofia Mårdberg, sällan som samma fråga dyker upp igen och igen. Vanligast är frågor om förkortningar och om ordet ska ha stor eller liten bokstav.

Så om en språkfråga skulle förfölja dig, tveka inte en sekund att lyfta luren och trycka in det här numret.
image193

Diskussionen fortsätter…12 svar till “Halvfascistiska språksvar – del 1”

 1. Fredrik R skriver:

  ”På kort varsel” har jag faktiskt aldrig hört tidigare. Märkligt.
  Sedan tycker jag att det är lite orättvist att Nummerupplysningen och SOS Alarm fått klatschiga nummer som 118 118 och 112, när ett mycket viktigare nummer ska vara sådär krångligt. 😉

 2. Mattias skriver:

  Hade inte heller hört det tidigare. Bara det borde vara ett litet varningstecken (precis som om jag kände till varenda ord som existerar…).
  Ja, numret är lite krångligt, men ringer man det ofta sätter det sig snart. (Uh, det där lät käckt. Förlåt alla.)

 3. matpe skriver:

  Intressant med ett språkligt nödnummer. Själv har bara testat ”jourhavande biolog”. Också en förträfflig tjänst.

 4. Fredrik R skriver:

  Det finns gott om både nödnummer och nördnummer, verkar det som. (Göteborgare, jag?)

 5. Mattias skriver:

  Fredrik: Uh, lågt det där. Helt klart en göteborgsvits.

 6. tevel skriver:

  Dock inte lika lågt som Glocalnet. (reklamskadad gbg:are)

 7. Sofia Malmgård skriver:

  Ett litet tillägg från Språkrådets Sofia Malmgård:
  Göteborgare är ingen sammansättning utan en avledning (göteborg-are), och skrivs som alla sådana alltid med liten begynnelsebokstav: göteborgare, stockholmare, stockholmsk etc. Det är alltså inte en sammansättning av två ord, utan ett ord + ändelse.
  När det gäller Göteborgs?peran kan man tillägga att det även finns en regel som säger att man skriver namn så som innehavaren vill ha dem. Arbetar man på en reklambyrå med uppdrag för operan i fråga, bör man alltså kolla upp med uppdragsgivaren hur de vill ha namnet skrivet – men man kan ju passa på att upplysa dem om att stora bokstäver mitt i orden stör läsningen, åtminstone om det gäller vanlig löptext.

 8. Fredrik R skriver:

  Sofia: Fast anledningen till att jag skrev Göteborgare med stor bokstav var att ordet i mitt fall inleder en grafisk mening, inuti parentesen.

 9. Sofia Malmgård skriver:

  Fredrik: Ja, om det är i början av en mening så ska det så klart vara stor bokstav. DET är en regel som jag har svårt att hitta ett enda undantag till! Välkomna att ringa igen när du (eller någon annan) sitter i bryderier om en text! Vi är inte så fascistiska som man skulle kunna tro ;-), och det är alltid intressant att diskutera språk!

 10. Jack Hansen skriver:

  LOL. Om inte språkregler bestämda av en nämnd är fascism, vad är då fascism?

 11. Mattias skriver:

  Troligen den mest fantastiska fascism som världen har skådat i så fall. Jag tycker att Språkrådet gör ett enastående arbete med att bringa ordning i språket. Hellre det än ren anarki (missförstå mig rätt!).

 12. Fredrik R skriver:

  Sofia: Visst finns det undantag även från den regeln. Enligt Svenska skrivregler behålls den lilla begynnelsebokstaven när ett namn som ”d’Artagnan” eller ”van Ackeren” inleder en mening. Samma sak gäller vid förkortningar som ”pH-värdet” och ”mm”. Men okej, vi är helt överens om att de allra flesta meningar inleds med stor bokstav. 🙂