Är det här inte klokt?

image208

I nästa vecka rullar Riksbyggen ut sin höstkampanj, där de berättar någonting som riskerar att göra dig ordentligt överraskad. Hör här: Riksbyggen är en medlems- och intresseorganisation som inte bara bygger, utan också förvaltar, egna och andras fastigheter. (Överraskad? Inte?) Hursomhelst vill man nu "skapa uppmärksamhet och nyfikenhet" kring denna undanskymda verksamhet. Reklambyrån Kasselring & Co använder annonser, utomhusreklam, webb och dr, för att nå bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och föreningar under ombildande.

Därför finns rubriken
"Rubrikens enda jobb är att stoppa läsaren och få henne att läsa nästa mening. Inget annat. Kan du göra det så har du lyckats." Det skriver copywritern Krister Maxe i boken 100 sidor om att skriva säljbrev som träffar rakt i hjärtat. Med de orden i bakhuvudet läser vi två av annonsrubrikerna i Riksbyggens kommande kampanj.

Rubriken I
Blir du också lite förvånad när du får reda på att Riksbyggen inte bara förvaltar sina egna fastigheter?

Rubriken II
Blir du också lite överraskad när vi berättar att Riksbyggen arbetar med fastighetsförvaltning?

Kommer du att läsa nästa mening?

Läs mer
Resumé: Kasselrings första kampanj för Riksbyggen
Dagens Media: Här är Kasselrings första kampanj för Riksbyggen19 svar till “Är det här inte klokt?”

 1. Anonym skriver:

  Nej, jag läser inte nästa mening.
  Jag kan inte se ett enda skäl för Riksbyggen att gå ut med en kampanj på det här temat. Vad vinner jag på att veta det här som privatperson? Och inte funkar den på b2b-kunderna heller, de borde ju rimligen veta vad Riksbyggen sysslar med även på detaljnivå.
  Om jag hade fått råda (oj, vad det lät pretantiöst), så skulle kampanjen rikta in sig på vad Riksbyggen gör för att skapa fler bostäder i ett byggtrögt Sverige. Jo, det är trögt att bygga i det här landet, alla detaljplaner överklagas av grannar som är rädda att värdet på deras hus ska sänkas när det planeras för nya byggnader i närheten. DET tror jag vore intressant för många människor att läsa om.
  Med andra ord: Riksbyggen borde visa ”What’s in it for me”.

 2. Fredrik H skriver:

  Det var jag som skrev inlägget ovan, men namnet föll bort 🙂

 3. Macke K skriver:

  Jag visste det redan. Trots att jag inte har det minsta med byggbraschen att göra (förutom att jag bor i ett hus möjligen då). Frågan är ju vem som behöver bry sig om Riksbyggen. Jag som boende vill ju kanske veta att Riksbyggen bygger och förvaltar bra hus. Men det säger ju inte rubriken, iaf. Och eftersom jag inte blev förvånad har jag inte läst resten av texten.

 4. Fredrik R skriver:

  Om man valt rätt budskap för kampanjen kan väl diskuteras. Men det förs fram på ett sätt som åtminstone jag tycker är lite halvkul. De driver med sin egen tråkighet, och självdistans känns alltid sympatiskt, oavsett om det handlar om en person eller ett företag. Och ja, jag läser nästa mening, men jag är å andra sidan reklamskadad.

 5. lord Fredruk skriver:

  Tack för att du plockade upp den här karamellen. Måste säga att det är en otroligt pinsamt svag kampanj. Kanske med på den svenska botten-10-listan. Att någon sedan på både Resumé och Dagens media försöker hissa kampanjen under pseudonymen ”Marknadschef” gör det hela än mer smärtsamt. Företag måste lära sig att dassig reklam straffar sig. Jag inleder härmed ett personligt korståg mot Riksbyggen. Och Kasselring.

 6. Nina skriver:

  Man orkar ju inte ens läsa hela rubriken så varför skulle man gå vidare till brödtexten?
  Måste man nu ha detta tema på kampanjen går rubriken att korta ner till tex ”Förvånar vi dig” eller i stort sett vad som helst.

 7. Fredrik R skriver:

  Jag har fortfarande svårt att se varför den här kampanjen skulle vara så mycket sämre än allt annat skräp som produceras. Låna ”Svensk reklam är skit”, som Mattias tipsade om för en tid sedan, om ni hittar den. DÄR snackar vi usel reklam (visserligen 20 år gammal, men ändå).

 8. lord Fredruk skriver:

  Fredrik R: Skillnaden ligger i pressmeddelandet. Lejonparten av all anskrämlig dynga passerar tack och lov relativt obemärkt, eftersom ingen människa kan hålla koll på alla kanaler. Men i det här fallet är både kunden och byrån ute och slår sig för bröstet. Ånk.

 9. Mattias skriver:

  Det är intressant att höra era tankar om kampanjen. Själv blir jag alldeles matt av den här kampanjen (och det är inte för att den är så galet bra). Jag förstår inte om den är tänkt att vara ironisk, överdrivet eller faktiskt menar allvar. Och det gör mig osäker. Och på frågan som rubrikerna ställer vill jag gapa ”nej”. Och pratcitatet ”Det här är inte riktigt klokt” är den berömda droppen. Ingenstans finner jag någonting som varken är intresserande eller halvkul. Tyvärr.
  Fortsätt gärna att tycka till om kampanjen.

 10. Gustav skriver:

  Hade varit mycket bättre om de varit lite humoristiska istället.
  Rubriken I
  Blir du också lite förvånad när du får reda på att Riksbyggen inte förvaltar sina egna fastigheter?
  Rubriken II
  Blir du också lite överraskad när vi berättar att Riksbyggen inte arbetar med fastighetsförvaltning?
  Sedan hade de ju kunnat berätta om att de faktiskt gör det man väntar sig att de gör, men förklara nyttan med det också. Som kampanjen ser ut nu blir den nog inte så många som läser vidare.

 11. Fredo skriver:

  Jag har redan kommenterat den här på dagensmedia.se. Den gör mig arg, den gör mig ledsen och den gör mig besviken på att jag har kollegor som inte kan sitt jobb. En del tror att man kan göra lite vad som helst eller lite hur som helst och komma undan med det. Hur skulle det se ut om hjärtkirurger eller snickare gjorde likadant? Gör om, gör rätt.

 12. Fredrik R skriver:

  Gustav: Hela poängen med kampanjen är ju kontrasten mellan den ointressanta informationen och de förvånade ansiktena. Den kontrasten försvinner om rubrikerna berättar något som verkligen ÄR lite förvånande.
  Jag tycker att det här är en ganska tydlig idé. Ingen lysande kampanj, men inte heller så genomusel som ni andra försöker få det till.

 13. Karin skriver:

  Nej. Jag har läst rubriken tre gånger och är redan trött.

 14. Gustav skriver:

  Fredrik R: Då missade jag nog hela poängen med kampanjen. För mig förmedlar inte bilderna att någon är förvånad på riktigt, jag kommer snarare att tänka på omslaget till någon Marian Keys bok. Att texten är helt ointressant framgår dock med all önskbar tydlighet. Jag tror att lite ironi skulle lyfta det lite, fast risken är förstås att det blir ännu sämre. Nåja, helt genomuselt är det kanske inte, men att iden bakom skulle vara tydlig håller jag inte riktigt med om.

 15. Johan S skriver:

  Nu har jag inte kunnat läsa brödtexten, men jag tror inte att den kan hjälpa dessa annonser hur bra den än är skriven. Det ända jag konstaterar är att:
  Nej. Jag blir inte förvånad när jag får reda på…
  Nej. Jag blir inte överraskad…
  Sen att bilderna ser ut som hämtade ur en tysk bildbank. Gör ju inte kampanjen bättre. De hade absolut kunnat funka om man gjorde hela annonsen ”ful” och ironisk, men här ser det ut som att man fått in fel innehåll i en telia-annons.
  Bortkastade annonspengar skulle jag vilja sammanfatta det.

 16. Anonym skriver:

  Om syftet med kampanjen (vad man nu än må tycka om det) är att öka vetskapen om att Riksbyggen förvaltar fastigheter så behöver ju mottagaren faktiskt inte läsa brödtexten. Rubriken räcker. Bättre det än att gömma undan budskapet någonstans på femtonde raden i en brödtext som 98 % av mottagarna inte läser ? även om rubriken är smart och rolig.
  Så nej, jag tycker inte att det här är så genomuselt. Att det kunde göras bättre och roligare är en sak, men därifrån till att påstå att det är kasst … inte minst om ”kasst” definieras utifrån att man inte blir sugen på att läsa brödtexten.

 17. lord Fredruk skriver:

  Men kära hjärtanes. Om nu hela syftet ryms i rubriken, skippa brödet då. Svårare än så är det inte.

 18. Mikael Jisander skriver:

  Blir inte ens så sugen på att läsa rubriken.

 19. Fredd skriver:

  Nej, rubriken gör inte sitt jobb. Dvs. att få mej att läsa vidare. Jag tycker helt enkelt att kampanjen är medioker. Sk. kreativ reklam skall dramatisera kundnyttan på ett sätt som är tydligt, intressant, charmigt och orginellt. Kampanjen uppfyller inte något av dessa kriterier. Tyvärr