Varför rensa är bättre än att så

Jag har ett ord som stör mig som en knottsvärm på hösten. Det är ordet så. De som vet säger att ordet fungerar som en överbryggare. Jag tycker det är som en vårta på läppen, och i åtta fall av tio fungerar bra som irritationsmoment (åtminstone om man är språkkänslig) och därför kan tas bort. Häromdagen läste jag en text, där skribenten inte sparat på knotten. De fanns där i var och varannan mening. Och om det nu inte hade varit för att innehållet (i övrigt) höll hög klass hade jag slängt texten i det runda arkivet. (Jag menar det).

Hur jag menar
Jag har skapat några exempel, inspirerad av texten, för att du ska få grepp om hur jag menar.

Sått: Om du går uppför en backe så kommer du förr eller senare till toppen.
Rensat: Om du går uppför en backe kommer du förr eller senare till toppen.

Sått: Förutom att köpa korv så behöver du också handla bröd.
Rensat: Förutom att köpa korv behöver du också handla bröd.

Sått: Eftersom du är bredaxlad så tycker jag att du borde prova extra large.
Rensat: Eftersom du är bredaxlad tycker jag att du borde prova extra large.

Jag tycker att det, många gånger, är bra mycket bättre att rensa än att så. Du behöver inte hålla med mig. Gör du det?11 svar till “Varför rensa är bättre än att så”

 1. Fredrik R skriver:

  I de exempel du tar upp håller jag helt klart med dig. Och visst kan ”så” oftast utelämnas. Men smaka lite på den här meningen, som jag hittade på en blogg:
  ”Eftersom någon helt klart vill avfolka Norrland, eller i vart fall inte önskar se oss sydlänningar norr om Gävle, så är det 4 timmars väntetid i Stockholm.”
  Det här är en mening med väldigt långt fundament (det vill säga allt som föregår huvudsatsens finita verb, i det här fallet ”är”). Där hjälper ordet ”så” till att visa var fundamentet tar slut, vilket gör meningen betydligt lättare att förstå. Ett ensamt komma fungerar ungefär likadant, men det blir inte riktigt lika tydligt.
  Min syn på saken: Använd ”så” om och endast om det gör en mening mer begriplig.

 2. Mattias skriver:

  Amen.
  Jag håller med dig, Fredrik.
  Men fundament är ett våldsamt tråkigt ord, särskilt när man pratar om någonting så (!) roligt som språk.

 3. Fredrik R skriver:

  Så här då: Om en mening innehåller en massa trams i början innan den kommer igång på allvar (som den här meningen), så kan man använda ”så”. 🙂

 4. Fredo skriver:

  Fredrik R: Kunde inte säga det bättre själv. För det var precis så jag kände när jag läste ditt förslag. Så känns som ett ord som räddar ett vekt bygge. Helt enkelt.

 5. Fredo skriver:

  Fredrik R: Kunde inte säga det bättre själv. För det var precis så jag kände när jag läste ditt förslag. Så känns som ett ord som räddar ett vekt bygge. Helt enkelt.

 6. Ida skriver:

  Håller med fullkomligt! Får rysningar av så. Ett annat sånt, fast inte riktigt lika hemskt, ord är olika i många sammanhang. Typ: Jag har gått flera olika kurser på universitetet. Till skillnad mot att man gått samma kurs om och om igen då?

 7. Fredrik H skriver:

  Bara att rensa. Så det så.

 8. Mattias skriver:

  Ida: Haha, du har helt rätt. Olika är ett fantastiskt onödigt ord. Oftast. Nästan alltid.

 9. Jonas skriver:

  Jag håller med, även om jag har en ful vana att så mycket själv.
  Men rensningen av fula vanor fortsätter hela livet så jag har lite tid på mig. Och nu gjorde jag det igen.

 10. Fredrik R skriver:

  Jonas: Det där var en annan typ av ”så”, som visar att den andra delen av meningen är en följd av den första. Det kan du inte ta bort hur som helst – prova så får du se.

 11. Linda skriver:

  Tack så mycket för tanken … =) Jag tar den med mig.