Orättvist och knorrlöst bland eko-dryckerna

image242

Allt, allt, allt ska vara ekologiskt nuförtiden. Bananerna ska vara ekologiska. Och mjölken. Ja, till och med vinet på Systembolaget är ekologiskt nu. Och rättvisemärkt. Det argentinska vinet Ecologica marknadsförs med annonser i kvällspressen. Och de där annonserna hade varit som alla de andra om det inte vore för rubriken. Avsändaren är ekovin.se/Giertz Vinimport.

Rubriken
Ingen verkade märka det orättvisa, så vi började märka det rättvisa.

Kort reflektion
Den här rubriken sätter sig, är finurlig och högst relevant. Håller du med?

***

image244

Också Arla satsar stenhårt för att utöka och marknadsföra sitt ekologiska sortiment. I den nya kampanjen, som ska "värna företagets position som ett starkt ekologiskt alternativ", ingår reklamfilmer, tidningsannonser, stortavlor och webb. Copywriter är Maria Rosén. Tyvärr tycker jag att kampanjen saknar både udd och finess. Den kreativa knorren syns inte till. Läs här:

Copyn
Rubriken: Ekologiskt, en naturlig utveckling

En gång kallade vi vår ekologiska mjölk för "framtidens mjölk". Mycket har hänt sedan dess och idag har vi Sveriges största ekologiska sortiment med mjölk och andra goda mejeriprodukter. För oss på Arla är mer ekologisk mjölk en naturlig utveckling. Ekologiskt betyder naturligare mat och mindre påverkan på vår miljö. Idag mjölkar 300 Arlabönder ekologisk mjölk och vi vill bli många fler. Därför ska vi skapa förutsättningarna för att ännu fler bönder ska kunna bli ekologiska. Ju fler ekologiska bönder, desto mer kan vi bidra till ett hållbart jordbruk och en rik biologisk mångfald.

Korta reflektioner
Lockar rubriken dig att läsa texten? Nej, inte mig heller. Den känns hopplöst tillplattad. Tyvärr är texten lika slätstruken och "duktig", och jag blir verkligen inte klok på vem den är tänkt att kommunicera med. Hursomhelst är jag övertygad om att Arla kan bra mycket bättre än så här. Vad tror du?6 svar till “Orättvist och knorrlöst bland eko-dryckerna”

 1. Louise skriver:

  Jag kan inte sluta tänka på att kossorna inte alls är så miljövänliga som de ser ut i Arlafilmen. Där står den söta bonden Elin med sin son och de blickar ut över korna som står i hagen. Men inte är de oroliga för att deras kor kommer att hjälpa till att höja jordens temperatur eller att sonen kanske får vara med om att ta hand om allt det vi och generationerna före oss skapade.
  Och nej, innehållet i annonsen är inte rolig. Inte informativ eller upplyftande. Vill jag köpa ekologiskt tack vare annonsen? Nej. Men jag köper ekologisk mjölk ändå, om än i små kvantiteter. Annonsen har dock inte varit medverkande i min konsumtion. Den är precis som du påpekar, trist och platt.

 2. Fredo skriver:

  Rättviserubriken är skitbra. Den är inte bara relevant utan även smått poetisk. Och kan man kombinera dessa i kommunikation blir åtminstone jag glad.

  Arla får mig att somna. Vilket slöseri med resurser.

 3. Akajos skriver:

  Vad kan jag göra mer än att hålla med, orginell som jag är.

 4. Eva Kihlström skriver:

  Nä, jag håller med om att den första rubriken är bättre ur ”copy”-synpunkt, även om de har försökt att lägga in en liten dubbeltydighet även i Arlas formulering (naturlig= både självklar och anpassad till naturen)

  Hittar man formuleringar som liknar gamla ordspråk så har man en poäng redan där. Man får fundera någon sekund på vad orden betyder var för sig. Ta t ex ”bättre bortkommen och omkörd än omkommen och bortkörd”

  I vinreklamen har dessutom ordet ”märka” två olika betydelser.

  Bara att gratulera!

 5. Thomas skriver:

  Frågan är om det inte tiden snart är inne för en granskning av dessa ekologiska varor. Är alla så ekologiskt odlat och behandlat som det ekologiska föreskrifterna förespråkar? Det var inte detta allt handlade om förvisso.

 6. Mattias skriver:

  Thomas: Här får du svar på mycket som rör ekologiska varor: http://www.garant-eko.se/sv/Ekoskolan/