Ord som dyker upp: theremin, Antartic stare och compunicate


Léon Theremin uppfann inte gitarren.

theremin
Vem uppfann gitarren? Jag har ingen aning. Men jag vet vem som uppfann thereminen. Han hette Léon Theremin (1896-1993) och var rysk uppfinnare och forskare. Theremin är ett elektroniskt musikinstrument som framkallar ljud som skulle passa i vilken skräckfilm som helst. Och garanterat det enda musikinstrument du kan spela på utan att hålla det själva instrumentet. Här skapar du ljuden med dina handrörelser i luften. Frekvenser och hertz och signalstyrkor gör att ljuv musik uppstår. Thereminen uppfanns 1919, och har under senare år fått ett uppsving. Idag använder många artister och filmmusiker sig av detta speciella instrument. Theremin var ordet.

Antartic stare
I senaste numret (24 november 2007) av New Scientist hittar jag uttrycket antartic stare. Det låter skoj, visar sig vara lätt otäckt, men är ändå fascinerande. Helt kort är det ett psykosliknande tillstånd, där din blick vilar långt, långt borta och du upplever att medvetandet pausar. Många drabbade har blivit sittande och stirrat i timmar. Varför just Antarktis har gett namn åt fenomenet är inte svårt att förstå. Där regerar kyla, natt-och-dag-kontraster och ensamheten. Idag används uttrycket ibland skämtsamt för att beskriva någons frånvarande blick i ett möte. Och lugn, givetvis finns uttrycket arctic stare. Vad skulle vi säga på svenska?

compunicate
Jag gillar ord som parat sig. Och här har computer och communicate blivit ett. Compunicate* är när två människor sitter i samma rum och ändå väljer att kommunicera med varandra via datorer. Ett lika vanligt som socialt märkligt beteende – och källan till ett roligt ord. Do you compunicate?

* Jag hittade ordet på Urban Dictionary, en utmärkt webbplats för dig som jagar nya definitioner och färska ord.2 svar till “Ord som dyker upp: theremin, Antartic stare och compunicate”

  1. Kalle skriver:

    Haha, just compunicate tycker jag är otroligt roligt. Det känns alltid lika fånigt när man får ett mail från skrivbordet bredvid. ”Pingis?”

  2. Frida skriver:

    Underbar sida. Tack för länktipset!