Exakt så mycket tjänar en copywriter (mellan tummen och pekfingret)

image266

Imorgon är det löning för landets alla reklamskribenter. Hur många Gustav Vasor de får ut varierar dock rätt kraftigt. Det visar lönestatistiken för 2007, som Sveriges Reklamförbund i dagarna sammanställt. Organisationen har frågat 198 reklamskribenter om storleken på månadslönen. Nyfiken på svaret? Okej, det är: allt mellan 17 000 och 74 000 kronor. Det ger en medellön på 38 400 kronor*. Men i den högst ovetenskapliga rundfrågningen bland läsarna på Please copy me tjänade ingen i närheten av den medellönen. Istället varierade månadsersättningen där mellan 22 000 och 35 000 kronor.

Fullfjädrad eller grön?
En fullfjädrad copywriter tjänar mellan 30 000 och 40 000 kronor i månaden. Det menar Magnus Drougge, löneproffs och ombudsman på Mediafacket. En passande ingångslön, för den som är grön, ligger enligt SACO (Sveriges akademikers centralorganisation) på mellan 23 000 och 26 000 kronor.

* Av de 198 i undersökningen är 130 män. De har en medellön på 40 000, vilket är 5000 mer än den för kvinnor. Vilket i sin tur är minst sagt beklagligt (förutsatt att de gör samma jobb och har samma kvalifikationer). 

Läs mer
Sveriges Reklamförbund: Lönerna ökade under 2007
Please copy me: Hur mycket får en copywriter i kuvertet?
Resumé: Fråga experten: Ingångslön för copywriter
SACO: Välja yrke – copywriterEtt svar till “Exakt så mycket tjänar en copywriter (mellan tummen och pekfingret)”

  1. Louise skriver:

    Det roliga är att det var jag som skickade in frågan till Resumés expert om ingångslön 😉