Har du plats i förrådet? Här kommer nya ord.

image275Språkrådet gör ett jättejobb och samlar ständigt in nya svenska ord. De letar i tidningar, frågar sina storörade experter och ber folk i mest att skicka in egenpåhittade ord. I det senaste numret av Språktidningen (1/2008) redovisas nya ord, som under året dykt upp i dagstidningar, i artikeln Foppatoffeln – ännu inte vintage. Och det är ingen tvekan om att miljöfrågan slog i taket under 2007. Det var året då klimatneutralisera, klimatmat och koldioxidbanta såg världens ljus. Och klimathot (har funnits som ord sedan 1992), klimatsmart (2002) och klimatsäkra (1996) fick ett ordentligt uppsving.

Egenpåhittade ord
Nya tidningsord i all ära, men jag tycker att det är ännu roligare att kolla vilka nyord som folk i mest (läs: besökare på Språkrådets webbplats) under året lagt på hyllorna i ordförrådet. Bland mina favoriter hittar du brickångest, ernsta och tackvinka. Vad de betyder?

brickångest är den olustfylld känsla som infinner sig i personalmatsal, då man står med matbrickan i händerna och inte vet vart man ska ta vägen (eftersom man inte känner någon annat än ytligt)
ernsta är att bygga om och inreda till exempel en lada till en sommarstuga
tackvinka är att vinka till en bilförare som visat extra hänsyn

Fler nyord hittar du hos Språkrådet och i Språktidningen.

Vilket är ditt bästa nyord?