Har du plats i förrådet? Här kommer nya ord.

image275Språkrådet gör ett jättejobb och samlar ständigt in nya svenska ord. De letar i tidningar, frågar sina storörade experter och ber folk i mest att skicka in egenpåhittade ord. I det senaste numret av Språktidningen (1/2008) redovisas nya ord, som under året dykt upp i dagstidningar, i artikeln Foppatoffeln – ännu inte vintage. Och det är ingen tvekan om att miljöfrågan slog i taket under 2007. Det var året då klimatneutralisera, klimatmat och koldioxidbanta såg världens ljus. Och klimathot (har funnits som ord sedan 1992), klimatsmart (2002) och klimatsäkra (1996) fick ett ordentligt uppsving.

Egenpåhittade ord
Nya tidningsord i all ära, men jag tycker att det är ännu roligare att kolla vilka nyord som folk i mest (läs: besökare på Språkrådets webbplats) under året lagt på hyllorna i ordförrådet. Bland mina favoriter hittar du brickångest, ernsta och tackvinka. Vad de betyder?

brickångest är den olustfylld känsla som infinner sig i personalmatsal, då man står med matbrickan i händerna och inte vet vart man ska ta vägen (eftersom man inte känner någon annat än ytligt)
ernsta är att bygga om och inreda till exempel en lada till en sommarstuga
tackvinka är att vinka till en bilförare som visat extra hänsyn

Fler nyord hittar du hos Språkrådet och i Språktidningen.

Vilket är ditt bästa nyord?4 svar till “Har du plats i förrådet? Här kommer nya ord.”

 1. lotta skriver:

  kanske inte ett nytt ord – men väl värt att börja använda lite mer, med lite putsning blir det så gott som nytt. håll i dig nu!

  knölföding

 2. Jessica skriver:

  Knölföding är ett underbart ort! En sådan diss!

  Jag och min syster har börjar använda ordet aber, fast som substantiv istället för adjektiv, i betydelsen aspackad. Ett aber är ju något som är jobbigt, ett hinder, och jobbigt är det ju sannerligen när man är så full att det tar en kvart att få nyckeln i låset. Man är full som ett aber!

 3. Per skriver:

  Absolut! Egentligen så uttryckte jag mig klantigt i inlägget. Nya ord välkomnar jag, men vissa ord får mig bara att skaka på huvudet.

  ”Minnespinne” välkomnade jag, men ”Ernsta” känns mest som att någon haft en rad kvar att fylla i på förslagspappret.

 4. Peter skriver:

  fick till det i helgen och kom på uttrycket; Smilmynt.
  Smilmynt är en person med en glad och positiv utstrålning.