Filter – ett magasin för nyfikna

image331"Bra reportage får marken att röra sig under fötterna på den som läser."
Mattias Göransson, chefredaktör för Filter

Idag är det premiär för Filter. Det är en lästidning från gänget bakom fotbollsmagasinet Offside. Plus Ika Johannesson som gjorde Sex. "Det är Bibel all over again", utbrister min kollega Malin. Och hon har rätt. Filter är tidningen som Sverige saknat i så många år.

Ont om tid
Filter landar i ett konstigt svenskt kulturlandskap. Där finns idag fler tidskrifter än någonsin, och människor förefaller ha mindre tid och tålamod att läsa lååånga intervjuer och reportage. Snuttifieringen regerar. Ändå ökar försäljningen av fackböcker. Och det är bokbranschen – snarare än tidningsbranschen – som Filtergrundarna betraktar som sin mest aggressiva konkurrent.

Tro på nyfikenheten
Jag blir glad att någon vågar tro på berättelsen. Och har tålamod att låta människor prata till punkt. Det första numret av Filter innehåller högt och lågt; från fildelningsdebatten, via gourmetrestauranger till indiemusiken i amerikanska tv-serier. Intervjuer – både långa och korta – med bland andra Henrik Schyffert, Jesper Kouthoofd, Kerstin Ekman, Fredrik Härén, Marit Bergman och Andreas Kleerup avlöser varandra. Det känns som en sådan där tidning som man kan läsa en stund i, lägga ifrån sig, och nyfiket plocka upp igen för att fastna i ett jättereportage som gör att man inte vill lägga den ifrån sig igen.

Riktigt bra kan bli ännu bättre
Grejen med Filter – förutom att den serverar välskrivna texter och intressanta intervjuer – är att den är framåtsträvade, och bevaka vad som händer i Sverige de närmaste två månaderna. Det känns inte superunikt; alla tidningar försöker ju vara aktuella. Dessutom lyckas man inte få det att framgå tydligt nog. Men Filter gör mig hoppfull, och med lite finslip här och var tror jag detta kan bli ett magasin som på allvar hyllar det skrivna ordet. Det behövs.

– Andra tidskrifter som vårdar det skrivna ordet: Trots Allt, Diego, Bon, DI Weekend och Nöjesguiden.

TRE RÖSTER OM FILTER

image335"En bra tidskrift löser ett problem för läsaren: en bra biltidning förklarar vilken bil läsaren ska köpa eller drömma om. Något sådant problem löser inte Filter även om det självklart finns en klick läsare som behöver ett intellektuellt alibi på soffbordet."
Olle Lidbom, Vassa eggen

image333"Jag hoppas verkligen att Mattias Göranssons nya läsmagasin Filter funkar. Men det krävs ett mirakel. Långa texter om komplicerade ämnen är som ekologiska ägg. Alla gillar dem, inga köper dem."
Viggo Cavling, Resumé

image334"Förhoppningsvis kan Filter bli tidningen som bryter mot benhård marknadslogik och lyckas mot alla rådande trender. För gudarna ska veta att det behövs en sådan tidning som de skissar på."
Martin Jönsson, SvD

Vad tycker du om Filter? Och vilka andra tidningar gör dig glad?

Förresten: erbjudande!
Just nu kan du prova tre nummer för 99 kronor. Varken fleecepläd eller flip-flops kommer med som bonus. Prenumerera på Magasinet Filter. #2 kommer ut den 23 maj.

Läs mer
Please copy me: Mina vänner är av papper
Please copy me: En enastående tidning om språk
Vassa eggen: Intervju med tidningen Filter
DN: Filter byggs med passion och lego
SvD: Länge leve tilltron till journalistiken
Göteborgs-Posten: Tveksam start för ny tidskrift
Expressen: Silat i filtret