Vem är Årets copywriter?

image306Guldnyckeln är tävlingen som belönar effektiv direktmarknadsföring (dm), det vill säga adresserad reklam som söker en personlig kontakt med mottagaren. Resultatet av en sådan kampanj kan mätas mer exakt än traditionella kampanjer. Juryn bedömer bidragen utifrån lika delar strategi, idéhöjd och resultat.

Hursomhelst: bland en rad tävlingskategorier hittar du den som belönar Årets copywriter. Det är ett personligt pris till den copywriter som juryn anser har presterat en text som höjer sig över mängden. För andra året i rad presenterar de tre nominerade sina kampanjer här på Please copy me.

Och de nominerade är… Anita Sjöman, Jenny Åberg Hüttner och Magnus Andersson.

Vem av dessa tre tycker du är värd att titulera sig Årets copywriter i Guldnyckeln? Läs om deras kampanjer, och lägg sedan din röst (och superkort motivering) i kommentarerna. Direkt! Redan den 13 mars vet vi vem som vinner.

__________________________________________________

De nominerade berättar om sina kampanjer
__________________________________________________

image315
Klicka på bilden för att se alla enheter i kampanjen. Gå till kampanjsajten för att läsa alla 114 argument.

Anita Sjöman
Kampanjnamn: 114 tunga argument för att resa lätt
Uppdragsgivare: American Express
Reklambyrå: Ogilvy One

Uppdraget var att öka försäljningen av American Express Gold Card till målgruppen "resvana". En nyhet var att kortet gav "dubbla poäng på resor".
– Jag jämförde och kom fram till att guldkortet – förutom de dubbla poängen – hade en starkare reseförsäkring än andra kredit- och betalkort. Min art director Mats Malmkvist och jag diskuterade vilka argument vi skulle använda i kampanjen. ’Det finns säkert 212 argument’, sa han.

Arbetsgruppen utformade – på kundens begäran – tre olika idéspår. "212 argument" blev det ena, medan de övriga två var mer emotionella.
– Efter presentationsmötet kallade kunden samman en fokusgrupp för att få höra hur vaneresenärer resonerade kring de tre idéspåren. "212 argument" var gruppens solklara favorit.

Där började arbetet med att utforma kampanjen. Anita Sjöman ägnade mycket tid åt att samla guldkortsargument.
– Jag lusläste varenda rad i försäkringsvillkoren och de internationella serviceerbjudandena. I augusti hade jag skrivit 112 argument, hundra färre än på skissen. Jag kläckte ytterligare två argument, och hade då nått gränsen för argumentationskvalitet. Jag ville inte skriva något urvattnat. Siffran 212 blev aldrig verklighet.. Det hade försenat hela kampanjen, och hade knappast gjort den starkare rent innehållsmässigt.

Kampanjen pågick under november-december 2007. Vi skapade ett dr i form av boarding card. På Arlanda flygplats delades säljmaterialet ut som ett pass med alla 114 argument. Argumenten presenterades dessutom – ett i taget – på stortavlor och i annonser. På kampanjsajten fanns möjlighet att ta del av argumenten och ansöka om ett Gold Card.
– Kampanjen ledde till att försäljningen av Gold Card ökade kraftigt, och slog American Express’ kampanjindex med hästlängder. Antalet svar via dr överträffade till och med antalet anmälningar via webbsajten. På Arlanda kunde man räkna in fyra gånger fler ifyllda ansökningar än vid tidigare kampanjer.

__________________________________________________

image316
Klicka på bilden för att läsa de två fax som Gittan skickat till Micke.

Jenny Åberg Hüttner
Kampanjnamn: Upplev förvandlingen med firmafest på Gröna Lund
Uppdragsgivare: Gröna Lund
Reklambyrå: Pool

Innanför grindarna på Gröna Lund förvandlas allt och alla. Därför är "Upplev Förvandlingen" deras nya kommunikationskoncept.
– Detta tog vi fasta på i marknadsföringen av femkampen, och valde att visa arbetskamraternas förvandling när de femkampar. Temat blev "Gå från kontorsnisse till festprisse".

– Eftersom femkampen är ett välkänt begrepp för målgruppen ville vi göra en ärlig kampanj som verkligen visade visade hur kul man kan ha. Därför dokumenterade vi en firmafest med två fiktiva femkampare, Micke och Gittan.

Den första enheten som skickades ut var ett dr där du kunde se hur Micke och Gittan under dagen förvandlades från kontorsnissar till festprissar. Det postala utskicket följdes sedan upp av ett "felskickat" fax från Gittan, där hon flirtar med en kille hon träffat på Grönan och berättar om sin dag och kväll som firmafestare. Ett par timmar senare skickar hon ett nytt fax, där hon erkänner sitt misstag.
– Bägge enheterna pekade in mot kampanjsajten där du, förutom att köpa firmafesthäften, också kunde fördjupa dig i karaktärerna Micke och Gittan och hela firmafestkonceptet. Det gick att tipsa vänner med mejl signerade Gittan och Micke, ladda ner skrivbordsbilder och se på bildspel. Allt i sann femkampsanda! Micke och Gittan återkom sedan tre månader senare, med en "inbjudan" till oktoberfest på Tyrol.

Varför valde du att kommunicera med fax?
– Vi i arbetsgruppen såg faxen som en "ledig" kommunikationskanal, och dessutom en härlig motvikt till mejlen.

Kuriosa: Kampanjen för Gröna Lund är dessutom nominerad i Guldnyckeln-kategorierna DM-kampanj till företag samt Guldstansen.

__________________________________________________

image321
Klicka på bilden för att se kampanj-dr och annonser.

Magnus Andersson
Kampanjnamn: Garanterad effektiv e-barnomsorg
Uppdragsgivare: Sirius IT
Reklambyrå: Jung von Matt Stockholm

Uppdraget var att sälja en tjänst som tar bort pappersblanketterna inom barnomsorgen i Sveriges kommuner. Istället kan all administration skötas elektroniskt via kommunernas hemsidor. Det bli enklare för både barnfamiljerna och kommunernas handläggare – som ju knappast vidareutbildat sig i flera år för att vända blanketter.

Problemet? Trovärdighet.
Alla känner till datorernas möjligheter. Samtidigt har IT-branschen u
tlovat det papperslösa kontoret i snart 20 år utan att hålla sitt löfte. Eftersom SiriusIT har en e-lösning som verkligen fungerar och snabbt ger väldigt stora effektivitetsvinster föddes idén på en garanti. Vem har någonsin sett ett IT-bolag som garanterat sina löften?

För att ytterligare bryta igenom bruset ville vi hålla en mänsklig ton och visa att vi verkligen förstod mottagarnas situation. Glimten i ögat och självdistans är märkligt nog inget som kommunanställda är bortskämda med.
Vår genomgående paroll blev Antibyråkraterna.

Kampanjen gick i många medier: annonser, dm (en tom blankettlåda), utomhus (utanför kommunhusen i utvalda kommuner), pr, banners och en kampanjsajt (där varje kommun direkt kunde se vad de garanterades i kronor och ören).

Kuriosa: Kampanjen för SiriusIT vann nyligen Columbi Ägg, som belönar "den enkla lösningen på ett till synes olösligt problem".

***

2007 blev Adam WladisSandsjö Action/Welcom Årets copywriter i Guldnyckeln för Frälsningsarmén-kampanjen Hemlöseinsamlingen.

Läs också
Please copy me: Årets copywriter heter Adam Wladis
Please copy me: Sveriges bästa copywriter finns i Göteborg14 svar till “Vem är Årets copywriter?”

 1. Fredrik R skriver:

  Tre bleka kampanjer, måste jag tyvärr säga. Men jag lägger min röst på Jenny Åberg Hüttner, enbart på grund av faxen.

 2. Torbjörn skriver:

  Finns det någon kampanj som är så genomjobbad som Anita Sjömans. 114 argument, räcker inte det?

 3. Lisa skriver:

  Enkel idé och effektivt utfört, spelar ingen roll att man inte orkar läsa alla argument…Lägger min röst på Anita Sjöman.

 4. Jon skriver:

  …och samtliga argument är dessutom väldigt bra. Jag röstar på Anita Sjöman.

 5. Henke Nilsson skriver:

  Fyller in i ovanstående…Anita får min röst

 6. Fredrik R skriver:

  Okej, jag kanske ska låta bli att skriva kommentarer innan jag vaknat ordentligt. Tyckte att en uppräkning av 114 argument lät väldigt tjatigt, men när jag nu läser igenom dem inser jag att allt är väldigt relevant och genomtänkt. Sorry, Anita.

 7. Emma N skriver:

  Jag lägger min röst på Magnus. För att den gick fort att ta åt sig, fort att förstå och fort att läsa. Samtidigt som texten var genomtänk och välformulerad. De andra två var för mödosamma för mottagaren, enligt mig.

 8. xtian skriver:

  Anita får min röst. Resultat och bra genomtänkt argumentation vägde över för mig.

 9. Stefan skriver:

  Anita Sjöman får min röst för det massiva bakgrundsslitet.

 10. Mia Berg skriver:

  Jag lägger min röst på Jenny Åberg Hüttner. Faxen är fortfarande en stor kommunikationskanal på företag, stora som små. Att överraska med reklam i en kanal som bara används till kommunikation företag emellan är ju lysande, överraskande och alldeles underbart!

 11. Humlan skriver:

  Fax-Jenny! Den som stod ut mest, innehålls- och idémässigt. Anita och Magnus, all lycka nästa gång.

 12. Therese skriver:

  Lägger min röst på Anita. Tummen upp för gediget hantverk och uthållighet.

 13. Daniel Wallin skriver:

  Jag skulle vilja lägga min röst på Jenny. Faxet känns sådär härligt retro i dessa tider av teknikporr. Skönt grepp.

 14. Dan Göransson skriver:

  Tyckte att faxet var bäst idé men så trist o säljigt skriven att jag ändå lägger min idé på Anita Sjöman, som var konkret och relevant.