En lagom text om måttligt spelande

Svenska Spel är spelarnas systembolag. Det kommunikativa uppdraget är dubbelt; det statligt ägda företaget gör vinst på att människor spelar, men arbetar aktivt för att ingen ska spela för mycket. Därför finns Spela lagom! Nu gör Garbergs reklamfilmer, annonser och kampanjsajt för att väcka frågan om vad som faktiskt är lagom. Copywriter är Jöns Hellsing. Art director är Sebastian Smedberg. Och här är annonsen:

image394

Copyn
Rubrik: Forskare övertygad
Exakt så här mycket är lagom:

Sverige har miljoner olika lagom. I alla fall enligt Mark Griffiths, en av världens ledande spelforskare som slår fast att vårt ursvenska begrepp är både fågel, fisk och mittemellan. Helt beroende på vem du är.
Översatt till spel om pengar lyder hans råd: klarar du av att spela för så mycket som du tänkt dig från början – ja då spelar du precis lagom. Kärnan i hans resonemang är att egna gränser är de enda vi riktigt respekterar, medan rebellen i oss gör allt för att bryta gränser som andra bestämt.
På Svenska Spel nickar vi instämmande och utvecklar ständigt nya, frivilliga verktyg i hans anda. Som hjälper dig att hålla den gräns du satt upp på din nivå. En säkerhetsreflex som 98 % av våra spelare har i ryggmärgen. Men som andra, djupt inne i spelet, har svårt att aktivera vilket kan kräva en påminnelse ibland.
Så att spelet förblir ett nöje och glaset inte svämmar över.
Du vet väl förresten att vi kraftsamlat all vår kunskap och alla våra hjälpverktyg på ett och samma ställe? På en sajt som maximerar tryggheten för dig som nöjesspelar och gör livet enklare för dig i riskzonen. Välkommen dygnet runt till spelalagom.se

Vågskålen
+ intresseväckande samspel mellan rubrik och bild
+ bra problematisering av lagom-begreppet
+ ta-in-en-expert-knepet funkar bra här
+ ordet "kraftsamla" känns befriande nytt

– bitvis blir texten närmast akademiskt (bland annat genom att använda konjunktionen "vilket")
– att berätta att de "utvecklar ständigt" gör att Svenska Spel känns som det stora, trista bolaget istället omtänksamma och personliga
– de upphuggna meningarna stör min läsrytm
– texten känns utdragen snarare än komprimerad; den hade säkert tjänat på att ha färre tecken

Vad tycker du: fågel, fisk och mittemellan?