Jäsande ord: Ryggsäck, byggsäck, bryggsäck


Ryggsäcken från Boblbe-e (formgiven av Jonas Blanking, son till reklammannen Sören Blanking), byggsäcken från Sortera och bryggsäcken från Nespresso.

Språket har en fantastisk förmåga att jäsa. Ur gamla ord växer nya fram. Jag kan förklara. Alla vet vi vad en ryggsäck är. Och därför är det naturligt att lägga nya, liknande ord på samma hylla i ordförrådet. Som dessa till exempel:

Byggsäck
I huset bredvid mitt är svettiga hantverkare i färd med att blåsa rent entréplanet. De röjer och bankar och har sig. Utanför står två gigantiska säckar med bråte och brädor. På sidan texten: Byggsäck. Jag ler – det låter komiskt. Byggsäck.

Bryggsäck
Och när Nespresso lanserar en specialväska (!) till sin Essenza, väljer tidningen Res att kalla den för en bryggsäck. Fyndigt värre. Bryggväska.

Vad tänker du på?