Reklamen är trött. Länge leve reklamen!


Goodbye Advertising. Copywriter: Andy Shortt, Mark Tawse-Smith.

Huxley Quayle von Bismark är en nystartad reklambyrå i Toronto. De säger vad vi andra börjat ana: att den reklam vi dag ut och dag in skapar för våra uppdragsgivare börjar se trött ut. Och att det kanske rent av är tid att göra slut.

Morgondagens reklam är en lika stor som intressant diskussion att ge sig in i. En del röster vill omkullkasta allt, andra kniper tyst och tågar vidare på den inslagna vägen. En sak är säker: reklamen kommer att förändras. Mycket har redan börjat. Ännu mer är på väg. Mycket och ännu mer kommer oundvikligen att ställa nya krav på världens alla reklambyråer. Vissa har förstått det, andra inte. Ytterligare några låtsas som att de inte förstår.

Huxley Quayle von Bismark hör till dem som har förstått. Och det har gjort en annons (!) för att förklara hur det ser på saker och ting. De använder orden för att göra slut med den traditionella reklamen.

Copyn
Rubriken: Goodbye advertising.

It’s not you. It’s us. We’ve changed, you haven’t.
Maybe we’re shallow, but you’re starting to look a bit tired, a little old.
Set in your ways.
It’s not that we think you can’t still be sexy in that little 30-second TV number you like to wear, over and over again.
It’s just that we know there’s more out there for us.
Once we began to embrace new technology and new thinking (we know that this is hard for you to hear) we began to see the endless possibilities in this 2.0 world.
We’ve grown apart.
You see, we’ve fallen in love with ideas that go beyond disruption and interruption to involvement.
We want to take people from being spectators of advertising, to becoming participants in larger brand ideas. It’s just way too sexy for us to pass up.
Don’t hate us.

(Klicka på annonsen för att läsa resten)

Korta reflektioner
Det är befriande att läsa den här annonsen. Den blandar allvar och humor på ett träffsäkert sätt. Den hackar hål i asfalten. Och förhoppningsvis växer orden upp till mer än bara vackra ord.

Vad tror du om morgondagens reklam? Vilka andra reklambyråer vågar tänka nytt och annorlunda?

Läs också
Mine goes to eleven: Vad händer med reklamen i framtiden?
Walter Naeslund: Why advertising sucks

***

Uppdaterad 24 april 07.38: Walter Naeslund har också skrivit om den här kampanjen. Och Andy Shortt, copywriter på Huxley Quayle von Bismark, är snabb i repliken: "It’s not just talk. We live what we say every day. And we’re in several new pitches right now, so I’m sure we’ll do fine. We have stirred the pot here in Canada. We’ve had lots of support, and perhaps even more naysayers. I think having lots of naysayers means you’re onto something. We’ll let you know."15 svar till “Reklamen är trött. Länge leve reklamen!”

 1. Per T skriver:

  Svaret på andra frågan är till exempel Greatworks (Absolut machines, In an Absolut world), North kingdom och flera andra digitala byråer.

  Morgondagens reklam går väl inte att svara på? Jag tror fokus i ännu högre grad kommer att ligga på varumärkesbygge i flera kanaler, dialog med mer nischade målgrupper mm. Mer nålstick än bombmatta. Men det är ju ingen rocket science, tyvärr.

 2. Per Robert Öhlin skriver:

  Såg annonsen för en tid sen. Texten går på tomgång.Känns lite krystad och redan nu lite banal. Vi har hröt det förut. Ord, ord, ord – saknar substans och handling. Jämför med Microsofts viralfilm när ungefär samma innehåll presenteras som en dialog mellan en kvinna (konsumenten) som tröttnat på sin man (rkelambyrån). Den var mycket bättre, roligare och framförallt långt före.

 3. Leif Kajrup skriver:

  Andemeningen in annonsen är klockren och och för många byråer ett slag i magen. Men, det är riktigt synd att man inte vågar gå hela vägen utan förlitar sig på det tradiotionella mediet som en annons för att föra fram sitt budskap. Tyvärr förlorar det då trovärdigheten – det blir bara en proklaration utan bevis. Synd, för jag om någon är helt övertygad om att reklambranschen håller på att att förändras radikalt.

 4. Patrick skriver:

  1996: ”Reklamen kommer förändras radikalt”.

  1999: ”Reklamen kommer förändras radikalt”.

  2003: ”Reklamen kommer förändras radikalt”.

  2008: ”Reklamen kommer förändras radikalt”.

 5. Fredo skriver:

  Patrick slår huvvet på spiken. Jag tror att det hela tiden gäller att man förändras och förbättras. Att hänga med i verkligheten och att förutspå den. Men människan är en vanemänniska och drivs av minsta motståndets lag. Det gör att inte bara reklambranschen tenderar att stanna upp och se verkligheten fladdra förbi, utan vilken bransch som helst. Bilbranschen är ett bra exempel. Men den styrs ju å andra sidan av lite starkare politiska krafter.

 6. Mattias skriver:

  Per T: Tack för tips på nytänkande byråer. Men det måste väl finnas fler än de som är digitala?

  Per Robert Öhlin och Leif Kajrup: Jag håller med om att annons känns som ett knasigt medieval. Och om att känslan lätt bli ”mycket snack, men lite hockey”.

  Patrick och Fredo: Kanske har du rätt i att reklamen ständigt förändras radikalt. Lever vi ständigt i ett kommunikationsskifte menar du?

 7. Fredo skriver:

  Mattias: Jag tror att Patrick menar att det där är ett citat från förståsigpåarna, men inget som har med verkligheten att göra. Eller, man skulle kunna säga att det är reklambranschens egen önskan att det vore så. Men kanske inte hela tiden i och för sig.

  Hmm, det blev visst lite flummigt det där. : )

  Däremot tror jag att vi just nu är inne i en stor förändring som innebär att vi får styra om mycket av den kommunikation som traditionellt har visats brett på utomhustavlor till mer anpassat till sociala medier etc. Men det ena utesluter inte det andra.

  Jag hoppas också att vi får se frizoner för reklam så att den inte tapetseras överallt, bara för att man kan.

 8. Tevel skriver:

  ”Internet kollapsar 2010” (se URL nedan)

  1996: ”Reklamen kommer förändras radikalt”.

  1999: ”Reklamen kommer förändras radikalt”.

  2003: ”Reklamen kommer förändras radikalt”.

  2008: ”Reklamen kommer förändras radikalt”.

  Dags att börja leta nytt träsk?!

 9. Per T skriver:

  Jo, det gör det säkert, men de är kanske inte lika synliga.

  Generellt är det korta, starka band till kunden som gäller, så alla byråer som arbetar så för sina klienter tillhör framtiden.

  Till den gruppen tror jag många av de större byråerna hör, egentligen, även om mindre eller nystartade byråer med rätt fokus har smash-läge.

  Ideala icke-digitala kanaler för denna typ av reklam är i mina ögon event, retail, DM och olika typer av intresseklubbar (shit, äntligen fick jag använda det ordet i seriös bemärkelse!:)

 10. Jack Hansen skriver:

  Jag ska inte desillusionera i onödan, men retorik om gammalt och nytt som kräva nya tider – det är intet nytt under solen.

  Reklambyråers visionärstugg påminner här väldigt mycket om det vi höra från våra kära politiker i samband med valtider.

  För att svara på inläggets fråga vill jag citera Lars Hall:

  ”Mycket av den reklam som gjordes förr går bra att använda även i dag. Men mycket av det som görs i dag borde inte ha använts ens i dag.”

 11. Patrick skriver:

  Men vad har då hänt med vår reklam? På 80-talet kom TV in som en ny kanal. Drygt 10 år senare började internet öppna nya dörrar. Och reklamradion ska vi inte glömma. Men trots tal om nya möjligheter är det väl i regel samma typ av reklam som pressas fram. Oräkneliga gånger har dessutom nybakade Berghselever, reklamgurus och folk på nya, heta byråer förklarat att den traditionella, sunkiga och tjatiga reklamen är död. Istället kommer de att satsa på kommunicerande, intelligent och intresseväckande marknadsföring …sedan fortsätter samma gamla reklam att produceras.

  Visst, liksom Per T skriver så dyker det upp undantag då och då. Men knappast i den omfattningen att det är dags att tala om revolution eller liknande.

  Nu lät jag nog lite negativ. Jag har kanske hamnat i det så kallade reklamklimakteriet som Kontaktmannen skrev om tidigare.

 12. Fredrik R skriver:

  Per T: Har faktiskt aldrig tänkt på att ordet ”intresseklubb” finns på riktigt. Jag vet i alla fall vilket skämt jag skulle dra om jag förde protokoll på deras möten …

 13. Per T skriver:

  Nej, inget nytt under solen, visst är det så. Men det gäller ju alla aspekter av samhället. Någon har sagt att allt som skrivits om samhällets organisation efter Platon bara varit fotnötter till hans Staten.

  Men trots det: lever vi i samma kommunikationsmiljö som 1960? 1980? 2000?

  Nej, det gör vi inte. Bredband, mobil, genomslag för ”nya” idéer etc gör att kommunikation – i alla dess former – i dag sker på delvis andra villkor.

  Med det sagt att gamla sanningar om hur du kommunicerar inte längre har bärighet, i första hand är det kanalerna som förändras, men det ger också nya möjligheter att använda gamla tankar på nya och effektivare sätt.

  Det är lätt att ironisera över allt detta, lätt att sänka det. Men för mycket teori och för lite praktik leder sällan till förändring. Tvärt om.

  Reklamen har förändrats det senaste decenniet och fortsätter att göra det. Till exempel följdes revolutionen på 60-talet av en tillbakagång, och de värden som låg till grund för revolutionen byttes delvis ut mot dem som rått innan.

  Men titta på dagens reklam. Det finns en hel del bra reklam, trots allt.

  Parallellt med reklam som förfular, fördummar, inte tillför klienten eller konsumenten någonting etc. Den som bara ser den reklamen måste ha ett mörkt liv.

  Viktigare än att diskutera om reklamen står inför ett radikalt skifte eller ej, är att diskutera vad som kännetecknar bra reklam i dag och vilket skifte som borde ske.

  PM till Mattias: ursäkta långt inlägg, tränar på att skriva kort. Känn dig fri att korta!

 14. lord Fredruk skriver:

  Jag tror att det är köparna som står inför den största utmaningen. Det kommer förhoppningsvis att bli svårare att klara sig undan för den som är inkompetent. Tyvärr kommer de att kunna gömma sig ett tag till bakom pyntade kvartalsrapporter och meningslösa mätningar istället för att läsa på om sin produkt och målgrupp.

  Detta är roten till all nollrelevant och ”rolig” reklam som älskas så intensivt av alla.

 15. Mattias skriver:

  Det är mycket intressant att läsa era tankar om det förändrade (?) reklamlandskapet. Och kanske har Per T helt rätt när han skriver: ”Viktigare än att diskutera om reklamen står inför ett radikalt skifte eller ej, är att diskutera vad som kännetecknar bra reklam i dag och vilket skifte som borde ske.”