Så håller du kreativiteten i trim

image393

Efter intervjun med Per Öhlin kom frågan om jag hade några egna kreativitetstips att komma med. Det har jag såklart. Kanske tycker du att de är värdefulla. Eller att du hört dem alla förut (då kanske du behöver höra dem igen). De fem överlappar varandra här och var. Det skadar inte. Det enda viktiga är att du bär med dig någonting bra ur tipsen.

image388Var på tårna. Alla människor är kreativa. Ditt jobb är att jobba hårdare än andra för att få ut mer kreativitet ur kroppen, hjärnan och händerna. Kreativitet är ofta resultatet av hårt jobb (men aldrig av rädsla och mental kramp). Ha roligt.

image389Släpp reklamen (åtminstone för en stund). Sannolikheten är stor att idén du jagar finns att hitta i filosofiska tankar, i biomedicinska experiment eller musik från Mali. Leta där, och du kommer att finna redskap att skapa fantastisk och intressant reklam med.

image390Var nyfiken. Också på sådant som inte omedelbart intresserar dig. Du kommer att bli förvånad hur snart du kommer att få nytta av dina nyvunna kunskaper. För egentligen är ingenting här i världen särskilt ointressant. Världen blir större när du inser det.

image391Öppna ögon och öron. Se mycket film, läs många tidningar (inte bara de som du tycker om och är intresserad av), följ tv-serier, gå på konst- och fotoutställningar, gå på konserter, rör dig ute på krogen, och cykla eller promenera i skogen.

image392Ta det lugnt. Försök att ta saker och ting med ro. Jobba inte jämt. Ta inte bara in. Ge din hjärna tid att tänka. Den kommer att tacka dig med smärtsamma bra idéer.

Jag vet, jag vet; det finns minst fjorton andra vassa tips för att få kreativiteten i form. Vilka sitter du på? Dela med dig, vettja.

Läs också
Please copy me: Plocka fram Nicke Nyfiken (och se himlen)