Båda funkar lika bra som bägge

Varje dag ställs vi reklamskribenter inför nya språkliga frågetecken. Heter det si eller heter det så? Och vi inser ibland att det kvittar, att si är lika bra som så. Och tvärtom. Som i fallet med båda och bägge. De är synonymer. Du kan välja vilket du vill, och det blir lika rätt.

Har jag fel?12 svar till “Båda funkar lika bra som bägge”

 1. L80 skriver:

  Beroende på dialekt kan det ena kännas mer rätt än det andra. Ska jag skriva ett kåseri eller något mer lättsamt, föredrar jag "bägge". Skriva en säljtext – då använder jag nog "båda". Kommentar till ett blogginlägg – i regel både båda och bägge. Men det känns liksom vilket som passar bäst, det borde finnas en regel!

 2. Ul skriver:

  Bägge är ett skitord! Använd inte det. Använd inte heller "glömma av" när du menar "glömma bort", tack.

  Bägge funkar dock som efternamn om man heter Anders i förnamn.

  Lycka till.

 3. Mattias skriver:

  L80: Här är svaret från Språkrådet: "Nej, det finns ingen skillnad. Orden båda och bägge är ett av de få exemplen på äkta synonymer i svenskan. Det är egentligen samma ord men utgår från olika böjningsformer. Formen båda är den ursprungliga grundformen, och bägge är den gamla genitivformen, som sedan levt kvar som en ny grundform. Man kan jämföra med tvegge, som är den gamla genitivformen av två.

  Det går bra att använda dessa ord om vartannat; det finns ingen anledning att känna sig förpliktad till konsekvens. Språkstatistiken visar att båda är vanligare än bägge, åtminstone i tidningsspråk, så det kan kanske vara skäl att använda bägge lite mer."

  Svårt att förstå vad de egentligen menar med den sista meningen…

 4. L80 skriver:

  Tack Magnus, ingen bäggetell i att båda ordning!

 5. L80 skriver:

  Tack Magnus, ingen bäggetell i att båda ordning!

 6. L80 skriver:

  Ha ha – antiklimax! Mattias skulle det ju vara – bägge gångerna.

 7. lord Fredruk skriver:

  Klart båda (häpp) funkar lika bra. Det är en ren smaksak.

  Den som påstår något annat är en värre språknazist än jag.

 8. jonas skriver:

  ord bör användas efter hur man uppfattar dom. eller efter hur den stora massan uppfattar dom.

  precis som att jag kommer fortsätta säga sladd istället för kabel (fast det heter ju såklart kabel) men så länge man gör sig förstådd med sin kommunikation är man helt rätt.

 9. Helena skriver:

  Jag tycker bägge och funkar lika bra…

 10. Gul skriver:

  "bägge är den gamla genitivformen, som sedan levt kvar som en ny grundform. Man kan jämföra med tvegge, som är den gamla genitivformen av två."

  Båda känns väll bättre än tvegge? eller?

 11. Stefan skriver:

  Jag håller inte med Jonas om att man är rätt bara för att man gör sig förstådd. Då skulle ju vårt arbete vara busenkelt. En text handlar om så mycket mer. Jag får rysningar av bägge. Känns inte alls bra. Hur funkar det när du ska ha ett räkenord efter. Bägge två? De hade brutit armen bägge två. Nä… de må vara synonyma i sin betydelse, men jag tycker inte att de är likvärdiga i en text. Bägge känns talspråk, som om skribenten inte riktigt har koll. Så tycker jag, men det är väl en smaksak antar jag.

 12. jonas skriver:

  neh jag menade väl lite mer allmänt. avskyr när folk märker ord fast de förstår vad man menar. de gör det bara för att.

  i "reklam"-text vill man skapa en känsla och få beaktaren att känna något. då är det klart viktigt hur man formulerar sig.

  men ibland är man lite för mycket språkfascist för sitt eget bästa.