Hur dansar du på jobbet?

Är jag den ende copywriter i det här landet som kör pekfingervalsen? (Jag har aldrig förstått vitsen med att dansa maskinskrivning).

Hur dansar du?17 svar till “Hur dansar du på jobbet?”

 1. Cissi H skriver:

  När jag gick i gymnasiet lånade jag ett maskinskrivningshäfte med övningar i av en polare som gick Handel & Kontor. Efter att ha gått igenom alla övningarna i kompendiet (utom de som gick ut på att man skulle sätta på sig en ögonbindel) så satt det faktiskt och jag har klarat mig bra sen dess. Mitt enda handikapp är att jag bara kan använda vänster shift-tangent, vilket medför att tempos dras ner.

  Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan tangentbordskunskaperna. Men det är en vanesak antar jag. Målet är att kunna skriva i samma takt som jag tänker, vilket naturligtvis är omöjligt.

 2. lord Fredruk skriver:

  Knappast, kamrat. Kalla oss legion, för vi är många.

  Själv dansar jag med lång- och pekfingrarna. Spacetangenten bankas ibland med tummen.

 3. Skrivkramp skriver:

  Vi är många. Själv brukar jag skylla på att jag ändå inte tänker fortare än vad jag klarar av att skriva med två fingrar …

 4. Fredrik H skriver:

  När jag började som copywriter för snart tio år sedan gav jag mig fasen på att lära mig skriva maskin "på riktigt". Det gick ganska snabbt, och jag rekommenderar alla att åtminstone prova.

  Förutom att man slipper motstånd (=leta tangenter) mellan tanke och skrift, så minskar det också risken för arbetsskador när man kan vila händerna på rätt sätt mot tangentbordet.

  Det går som en dans, helt enkelt 🙂

 5. Fredrik R skriver:

  En annan fördel med riktig fingersättning är att man slipper titta på tangentbordet. Då kan man istället hålla ögonen på skärmen, och får därmed bättre överblick och en chans att tänka över texten samtidigt som man skriver. Dessutom upptäcker man de flesta fel direkt.

 6. Mattias skriver:

  Fredrik R: Jag – och säkert många fler valsare – tittar inte på tangentbordet när jag skriver. Det går bra ändå. Och tänka över texten medan jag skriver gör jag rätt så automatiskt.

 7. Fredrik R skriver:

  Mattias: Okej. Då hamnar ju saken i ett lite annat läge.

  Förresten har jag en gång sett ett tv-inslag med Carl Bildt, där han satt och skrev med ETT pekfinger. Det är nog inte att rekommendera.

 8. Hasse Carlsson skriver:

  Pekfinger går bort om man vill åka formel 1. 😉

  Det är skönt att skriva snabbare än man tänker.

  "Rakt ur själen och in i datorn, utan att passera hjärnan".

 9. Louise skriver:

  Tar det inte längre tid för dig att köra pekfingervalsen? Blir det ofta fel när du skriver? Jag lärde mig maskinskrivning i gymnasiet, och känner att jag har haft stor nytta av det med tanke på att jag skriver en hel del på dagarna.

  Men om det du gör funkar för dig så har jag inga invändningar.

 10. Henrik A skriver:

  Räknat i ord per minut måste ju riktig fingersättning dominera.

  Under min tid som journalist upplevde jag ofta att kolleger som körde pekfingervalsen hamnade på efterkälken. När de väl var färdiga var inte texterna direkt mer kvalitativa innehållsmässigt heller. Så det verkade mest gå långsammare.

  I min värld finns inga argument för pekfingervalsen, mer än att det ser lite nostalgiskt lattjo ut. Fattar inte grejen. Varför göra fel när man kan göra rätt?

  En annan fascinerande sak är att korrekt fingersättning (ngt som utan tvekan är ganska lätt att lära sig) verkar vara hyfsat svårt att lära sig för vissa, som f ö berömmer sig med att ha lång akademisk utbildning och prestigefyllda positioner.

  I mitt jobb är det oumbärlig kunskap som helt klart ökar intäkterna.

 11. Mattias skriver:

  Louise: Jag har inte så mycket att jämföra med, men jag är en rackare på pekfingervalsen. Om det blir fel fixar jag det i efterhand. Dessutom har sett flera maskinskrivnings-skribenter som skriver massa fel, och får gå tillbaka och ändra.

  Henrik: Om jag vore journalist hade jag säkert sett till att lära mig "det riktiga sättet". Nu nöjer jag med det nostalgiskt lattjo och högakademiska skrivsättet.

 12. Niklas Arvidsson skriver:

  Jag kör pekfingervalsen och det går skitfort. Att skriva "Jag kör pekfingervalsen och det går skitfort" tog ungefär 5 sekunder. Det får duga.

 13. Nu ska det avgöras skriver:

  Skriv alfabetet på tid och redovisa era tider här så får vi svar på frågan om pekfingervalsen kan mäta sig med riktig fingersättning:

  http://onlinespel.nu/alfabetet.html

 14. Typen skriver:

  9 sekunder – med fingersättning…

 15. Mattias skriver:

  Efter ett par försök landade jag på 7,68 med pekfingervalsen. Och jag är långt ifrån färdig.

  Förövrigt är väldigt sällan som man skriver alfabetet i en följd sådär. Hade varit mer rättvisande att få skriva en mening.

 16. Typen skriver:

  Bevisligen går det att fixa alfabetet utan pekfingervalsen på under tre sekunder:

  http://video.google.com/videoplay?docid=-2155822276817250520

 17. Typen skriver:

  Med pekfingervalsen, that is.