Kom, vi drar till Milano en stund

Milano är himlen för den som går igång på mode, design, kaffe, fotboll och riktigt god mat. Häromveckan var jag där – uppe bland molnen. Nu har jag kommit ner och vill berätta för dig om vad det var.


Milano är en mäktig stad. Det ser jättekyrkan Duomo di Milano, shoppingarkaden Galleria Vittorio Emanuele II och stadens oräkneliga kyrkor och vackra byggnader till. Här hittar du också det berömda operahuset La Scala med 1800 sittplatser. Se till att en kväll lägga beslag på en av dem när du är i Milano. Och se till att låta fötterna jobba på dagarna – staden serverar gröna parker, mysiga gränder, vidsträckta torg och ett myller av mat- och kaffeställen.


Obikà är någonting så ovanligt som en mozzarellabar. Här kan du äta enkel italiensk mat – alltid serverat med vattenbufflarnas vita guld. Det är trendigt och mycket trevligt. I Milano hittar du restaurangen på Via Mercato 28 kring konstkvarteren i stadsdelen Brera. Obikà finns också i Rom och i London.
www.obika.it/en


För den som har stor plånbok och shopping i blicken finns Den gyllene triangeln. Det är tre smala gränder (Via Montenapoleone, Via Sant’Andrea och Via Della Spiga) med de elegantaste butiker som Prada, Gucci, Juicy Couture, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Versace har kunnat skapa. Det blir mycket har-inte-ens-råd-att-titta-shopping i fönster och i affärer. Men här finns också en konceptbutik för det spanska skomärket Camper – med humana priser och spännande design. Spanske designern Jaime Hayón har fått fria händer. Resultatet finns på Via Montenapoleone eller här.
www.camper.com


På Via San Raffaele har barfolket flyttat ut på gatan. Utanför Straf – som också är hotell och restaurang – hänger unga designvurmare från halva världen. Här blandas klassisk italiensk design med minimalistiska stråk. Hela rubbet går i svart och rött och grå cement.
www.straf.it


De Padova är det italienska design- och inredningsföretaget som gjort sig ett namn internationellt – och hämtat inspiration från det skandinaviska. På Corso Venezia 14 har man ett helt hus, med showroom i plan ett och två. Här hittar du bland annat stolen Stick (bilden) och klädhängaren Rokumaru.
www.depadova.it


Glass är gigantiskt i Italien. Och den godaste glassen hittar du på Grom. Inga ord räcker till. Du behöver bara veta att adressen är Via Santa Margherita 16.
www.grom.it


Italien har genom åren bjudit världen på två sorters bilar: de sportiga och de småttiga. Till de senare hör Fiat 500, den klassiska retrobilen som nu lanseras på nytt. Det är slående hur 1) små, 2) smidiga och 3) snygga de där färgglada rackarna är. De kör och står parkerade lite här och var i Milano, och fick mig jämt att stanna upp, le och plocka fram kameran (resultatet ser du på bilden här ovanför).
www.fiat500.com

***

Och nej, Please copy me kommer inte att bli en blogg om varken mode, design, glass eller bilar. Ibland är det bara skönt med inspiration från andra håll än från reklamen. Kanske har allt det här ingenting med reklamtexter att göra. Men förmodligen är det precis tvärtom.

***

Har du varit i Milano? Vad såg du som fångade ditt intresse?