Flygande pingvin säljer lottodrömmen

Kolla först, så snackar vi sen:


Se filmen i ännu bättre upplösning här.

Många amerikanska delstater har ett lotteri. Alla säljer samma sak: drömmen om rikedom. Washington (delstaten alltså) har ett. Och man gick till Seattle-byrån Publicis West och bad dem sälja drömmen. Lösningen? Flygande fåglar som inte kan flyga. Som pingvinen. Och tuppen. Och strutsen. Ut på en äng och iväg på en tandemflygtur som heter yeeha. Men Publicis West vägrar skrika ”bli-vinnare-med- jätte-jackpot-nu-i-helgen”, och vill istället visa att en lottovinst ger dig möjlighet att göra någon annan gott.

Copyn
Every bird should get to fly.
Whose world could you change?
Washington’s Lottery

Korta reflektioner
Det här är reklam som träffar hjärtat, och gör det svårt att låta bli att le. Ett billigt knep kanhända; djur och barn och sex sägs ju ”alltid” funka i reklamens värld (dock aldrig i kombination!), men här är kopplingen lika relevant som oväntad. Tyvärr tycker jag att kopplingen till ”Every bird should get to fly” är väl lång, och gör att filmen är starkare än budskapet. Vi vet ju alla att spel och dobbel handlar om allting annat än välgörenhet. Det handlar om att bli rik, och för mig talar filmen om att ingenting är omöjligt.
Men nä, jag varken vill eller orka överanalysera. Den här filmen har en värme som mer än gärna får sprida sig över den reklam som vi varje dag är med och skapar. Punkt slut.

Arbetsgruppen
Reklambyrå: Publicis in the West (Seattle, USA)
Creative director: Dan Fietsam
Art director: Scott Rasmussen
Copywriter: Jeff Siegel

Vad tycker du?9 svar till “Flygande pingvin säljer lottodrömmen”

 1. Anonym skriver:

  helt fantastisk film, men som sagt så är kopplingen till produkten lite svag. och man kan nästan känna hur musiken dödar ens hjärna. men det är okej, eftersom det är en fantastisk film.

 2. Anjo skriver:

  Jag gillar filmen – särskilt scenen där det ser ut som om det börjar rycka lite i pingvinens vingar.

  Jag tycker dock att det hade blivit effektivare utan speaker. Då hade copyn gjort sig bättre. Hennes röst stämde inte alls med det resterande.

 3. Cissi H skriver:

  En liten tår i ögonvrån…

 4. L80 skriver:

  Det hade varit kul med en gris också. Inte riktigt samma budskap dock.

 5. Hasse Carlsson skriver:

  Mattias: jag är fruktansvärt nyfiken på hur du uppfattar musiken.

  Filmen är både gullig och charmig.

  Tycker också det är skönt att slippa "super-jackpot-tjôtet".

 6. hannaria skriver:

  Helt underbar film! Gillar speakerrösten, det känns väldigt genuint amerikanskt att ha speaker – eller?

  Vill också tacka för en läsvärd blogg.

 7. lord Fredruk skriver:

  Jättefin film. Men det är väääldigt långt till målet.

 8. Louise skriver:

  Visst den ska väl vara söt, men jag kan inte sluta tänka på de stackars djuren. De har ju knappast gått med på att flyga högt upp i luften, det är inget som är naturligt för dem. Men pingvinen verkar inte ha några problem i den sekvensen. Vem vet hur det verkligen såg ut? Jag tycker den är löjlig och den säger inget till mig.

 9. Mattias skriver:

  Anjo: Jåller delvis med dig om speakern. En annan röst hade säkert varit bättre, men jag tycker att speakern bör finnas där. Amerikanskt eller inte, som hannaria påpekar, den förtjänar sin plats, tycker jag.

  Hasse Carlsson: Jag tycker musiken låter ganska flummig, och känns inte helt hundra för den här filmen. Visst, lugnt och finstämt passar bra såklart, men här startar låten väldigt abrupt och blir sedan ett enda lallande. Vad tycker du?

  Louise: Kanske är detta den högsta drömmen för en pingvin: att kunna flyga. För mig handlar filmen om drömmar och om att ingenting är omöjligt. Jag tycker djuren ser ut att trivas, även om de ibland ser lite skrajsna ut. Den finaste sekvensen i filmen tycker jag är i inledningen när pingvinen kommer springande i gräset, tilll synes förväntansfull inför sin flygtur.