Cancerfonden skapar bonusdag i juli

Kan man köpa sig tid? Tydligen. I sin senaste kampanj, som pågår under juli månad, öppnar Cancerfonden butiken och säljer sekunder för 20 kronor stycket. Tanken är att skrapa ihop till en extra dag – den 32 juli. Butiken finns på cancerfonden.se/32juli, som också är navet i kampanjen. Budskapet går ut i print, på stortavlor och i radio. WatersWidgren/TBWA har gjort kampanjen. Alexander Stutterheim, nu copywriter på Lowe Brindfors, har skrivit texten. Han har under många år arbetar som frilansande copywriter för Cancerfonden, och ”ser det som ett hedersuppdrag att ingå i det team som arbetar med Cancerfondens kommunikation. Det ligger mycket nära hjärtat, eftersom jag själv drabbades av cancer för 20 år sedan. Om detta handlar texten.”

Klicka på bilden för att läsa hela brevet i pdf-format.

Copyn
Alexander berättar om något som vi ofta glömmer. Att vara glada för livet. Och ta tillvara på nuet. För att inspirera till eftertanke tänkte vi på Cancerfonden skapa en ny dag: den 32 juli. Men vi behöver din hjälp för att den ska bli verklighet. På cancerfonden.se kan du köpa sekunder av den nya dagen, och de sekunder du köper kommer att bära ditt namn. (På ett dygn finns det 86 400 sekunder, så passa på innan de tar slut.)

Vad skulle du göra om du fick en ny dag? En dag som du inte hade räknat med? Fundera på det. Pengarna vi får in går till cancerforskningen, som varje dag arbetar med att ge fler människor nya dagar.

Var med och skapa en ny dag
Köp din sekund av den nya dagen på cancerfonden.se
Vi tänker besegra cancer. Vill du vara med?

Korta reflektioner
Ingen rubrik; bara ett brev i ett grönsommargräs. Och ett maskinskrivet brev som är svårt att inte vilja läsa. Lika svårt som det är att inte läsa gissar jag att det är skriva. Särskilt om texten ska vara personlig (som i det här fallet) och känslosam (som i det här fallet). Det är en svår balansgång. På något ställe här och var är texten farligt nära gränsen till det pretentiösa. Ibland till och med över (i naturbeskrivningarna), men nästan jämt på rätt sida.

Texten fångar mig, och de skickligt planterade spänningsfröna – Cecilia, paketet och beskedet – leder genom orden. Och när vi närmar oss orden om brännande tårar bakom ögonlocken blir jag berörd på riktigt. Att ladda texten med den känslan är säkert enklare än med en text om skruvar eller tuggummin. Men det är inte enkelt.

Cancerfondens kampanj väcker mina tankar kring vikten av varje dag, och ger en glimt att de bästa stunderna i livet. Vackert jobbat.

Vad tycker du?

***

Läs också
Resumé: Cancerfonden lanserar bonusdag
Please copy me: "Du är världens bästa pappa"15 svar till “Cancerfonden skapar bonusdag i juli”

 1. Anjo skriver:

  Bra! Det är välskrivet och en berättelse som är lätt att måla upp inför ens inre syn, tycker jag.

  Jag gillar också idén med en extra dag. Vi missar gärna betydelsen av sådana, men när vi ställs inför situationer där de inte finns (när någon går bort) inser vi hur jäkla viktiga de är.

  Min lilla tvekan är det som står inom parentes om att köpa innan de tar slut. Där skulle jag hellre se något om att köps de här, då skapar vi ytterligare en dag.

  Men, totalt sett: Bra. Jag gillar det här, verkligen.

 2. Ulrik skriver:

  En stor och jättebra idé som tyvärr döljs i den något långsamma lösningen. Förhoppningsvis blir den tydligare i andra media.

 3. Mattias skriver:

  Anjo: Jag håller med dig om parentesen. "Passa på innan de tar slut" känns rätt ironiskt.

 4. Jag har ännu inte läst texten, men mitt omedelbara intryck är att två långa, separata texter som trängs i samma annons känns väldigt jobbigt. Trots att jag i det här unika fallet förväntar mig en bra text. Jag hade till varje pris försökt skapa ett »tillslag« och baka in all text på ett ställe (I brevet såklart). Det hade minskat trösklarna enormt för att inte tala om hur mycket mer direkt och tilltalande annonsen hade blivitrent estetiskt. Nu vet jag inte riktigt var jag ska börja.

 5. Fredo skriver:

  Per Robert: Då tycker jag att du ska börja med att läsa. Sen är det lite skillnad när man ser annonsen i tidningen mot här, som en bild.

  Börja från början. : )

 6. MJ skriver:

  Pretentiös smörja, som så mycket annat med just Cancerfonden som avsändare. Bara för att det handlar om cancer, så behöver det inte vara gråtmilt och Lewenhauptskt. Min far fick just cancer, och skulle gärna se något mer nyskapande i dessa sammahang. Även om hans cancer inte skulle bli bättre av det.

 7. Ulrik skriver:

  Texten är bra. Men jag håller med Per Robert. Något ska bort. Det blir för mycket, stökigt. Men framförallt faller den fina idén med 32 juli bort.

 8. Nu har jag läst. Texten i brevet är på många sätt utmärkt. Gillar detaljrikedomen som drar in mig i händelsen och får mig att känna mig delaktig.

  Men jag känner att det är en text värd ett bättre öde. Det är två annonser ihopklämda till en. Två olika tankar, två angreppsvinklar, två yttringar.

  Den extra dagen är ett lysande koncept. Det är en insikt med stort existentiellt djup. Pretentiöst? Inte ett dugg. Livet är pretientiöst, särskilt när det kommer till en tänkbar ändpunkt. Och det är den här insikten som är så bra:

  Hur skulle vi känna på den yttersta dagen om vi fick en extra dag? Vad skulle vi göra med den? Men vem eller vilka skulle vi välja att spendera den med? Var skulle vi vilja vara under den där sista, extra dagen?

  Den tanken och de associationer och insikter som den avsätter ger oss en vink om livets gåta.

  Jag säger som Hans Brindfors sa en gång till mig: Reklam för såna här organisationer ska bara bli bra. Tricket är att göra dom bättre än förväntat.

  Det är mot den bakgrunden det är så synd att fumla bort annonsen som man gör här.

 9. Eric Lindesvärd skriver:

  Jag kan hålla med om att det är en smula störande, att kreatörerna inte litat på sin idé, utan har två annonstexter i samma annons. Men det kanske är jag som tänker alltför traditionellt.

  Texten i gräset är välskriven och stark. Det känns att den är äkta. Den är också lättläst. Det verkar som författaren skrivit om den igen och igen, läst den högt, skrivit igen, funderat och vägt. Och sen börjat om. Förstklassigt.

  Men man behöver inte alltid använda privatliv och personliga berättelser för att nå fram i de här sammanhangen. Jag tänker på en bra annons från Hjärnfonden för många år sedan. Det var en kort rubrik som löd:

  "Vi vet inte så väldigt mycket om hjärnan ännu. Men forskning visar att den reagerar positivt på bidrag."

 10. Eric Lindesvärd skriver:

  Nu så här några timmar efteråt, när jag ätit en enklare middag, och tittar på annonsen igen, så är jag ganska övertygad om att budskapet i gräset tar över.

  Det är skitsvårt att få folk att skänka pengar. Eller i det här fallet att köpa tid. Jag har själv jobbat med en välgörenhetsorganisation, så jag vet. Därför vet jag också varför den översta berättelsen är där.

  Det man vet om folks attityder till välgörenhet är att flertalet tycker att de inte kan se någon effekt av deras bidrag. På frågan "skulle du skänka pengar om du visste att pengarna gav effekt?" svarar de flesta "ja".

  Jag vet inte om du tänkt på det, men den senaste tiden är det flera organisationer som försöker kommunicera goda resultat av bidrag, inte bara slå an en känslosträng. Jag misstänker att det kan vara bakgrunden även i den här kampanjen. Folk måste få veta att pengarna gör nytta, resonerar man.

  Med det i åtanke blir det liksom två kampanjer i en. Det ena kommer från byrån, och är en idé för att få in pengar. Den andra kommer från uppdragsgivaren som vet hur folk resonerar. Vad ska vi göra? Ah, prova att slå ihop dem.

 11. Du har rätt, Eric. Känslor är den biokemiska motsvarigheten till handlingskraft. Ju mer känslor desto mer benägna blir vi att skrida till handling.

 12. Eric Lindesvärd skriver:

  Har du sett filmen Charlie Wilson's War med Tom Hanks? Den visar nog den effekten du pratar om.

  Ja, tyvärr funkar nog svarta barn med uppsvällda magar och flugor i munnen väldigt bra. (Inte när det gäller cancer utan när det gäller de ideella organisationer som ger bistånd.) Fler skulle nog använda det språket om inte SIDA hade satt stopp för det. Oetiskt, hävdar de. För tredje världen ser inte ut så.

  Och det gör den inte heller. Priset organisationerna får betala kanske är mindre bidrag?

 13. Anonym skriver:

  Visst var det en välskriven text men inte så värst medryckande. Kanske fel ord i sammanhanget. Men det var inget i texten som jag gick i gång på och kände att det var dags att öppna plånboken. Brevet skulle gärna få knyta an till den extra dagen som jag tycker försvinner helt.

  Men självklart hoppas jag att detta drar in en förmögenhet till cancerfonden.

 14. Emil H skriver:

  Känns som en lam kopia på Carls Lewenhaupts briljanta Cancerfonden-annons som skrevs för nio år sen. Vet inte hur copyn som skrivit jobbar annars, men här verkar han ha släppt på yrkeskraven i samma ögonblick som han bestämt sig för att skriva storytelling. Vad hände med drivet, kravet att texten ska föra läsaren framåt? Copyn leder ingen vart och hade jag en sax skulle jag klippa bort två tredjedelar. Jag vet inte om det beror på storytelling-greppet eller på greppet med "brevet" (som ingen tror på – vem skriver ett brev på skrivmaskin nu för tiden? Varför inte något fräschare, typ en mejlutskrift?) – men plötsligt verkar det helt okej att smeta ut texten över en hel sida. Varför inte styckeindelning? Ska en annons vara tung att läsa bara för att ämnet är tungt? Nä. Gillar man den här annonsen är det nog för att man vill gilla den. Inte för dess kvaliteter. / E

 15. Martin Ödman skriver:

  Starring har också varit med på "ett hörn" i skapandet av denna kampanj. Ville bara föra det till protokollet.