Graviditetstester spirar i reklamtorkan

Den svenska sommaren regnar bort. Den svenska reklamsommaren lider av torka. Det enda hoppfull skott som spirar är kampanjen för RFSU och deras graviditetstester. De fyndiga rubrikerna i annonserna och utomhuskampanjen lockar garanterat mångas uppmärksamhet och väcker nyfikna tankar. Att – för ett ögonblick – låta betraktaren tro att kvinnan i reklamen är en riktig slampa, för att i nästa halvskamset inse att hon är barnmorska, är ingenting annat än modigt – och träffsäkert. Åkestam Holst har gjort kampanjen. Bravo!

Tanken bakom
Jerker Winther, projektledare på Åkestam Holst, berättar: "Efter genomförda fokusgrupper kom vi fram till att viktigaste vid val av graviditetstester är pålitligheten på varumärket (läs: resultatet). Det var många som ofta blev rekommenderade av sina vänner om val av test. Därför föll det sig ganska naturligt att använda RFSU:s egna barnmorskor som dels använder dessa tester dagligen i sitt arbete/ eller rekommenderar dem till sina patienter."

Arbetsgruppen
Copywriter: Monica Born
Art director: Andreas Ullenius
Projektledare:  Jerker Winther
Produktionsledare: Jonna Liljendahl/Lina Drott

Copyn
Rubrik: ”Jag förbrukar nog 20 sådana här graviditetstester i veckan!”
Marianne, barnmorska på RFSU Kliniken

RFSUs graviditetstester används och rekommenderas av våra barnmorskor. Nu finns de i en butik nära dig. För mer information gå in på rsfu.com.

Ytterligare enheter i kampanjenVad tycker du om kampanjen – och om den svenska reklamsommaren?6 svar till “Graviditetstester spirar i reklamtorkan”

 1. Fredrik R skriver:

  Håller med dig helt och hållet. Riktigt bra kampanj.

  Och kul att du är tillbaka igen, Mattias. 🙂

 2. Peter M skriver:

  Jag tycker att rubbarna är direkt avslöjande. Jag hajar direkt att det är barnmorskor osv. Inte spännande. Inte så bra. Bulkreklam.

 3. Karin M skriver:

  Fantastiskt bra tycker jag med! Modigt och överraskande. Behöver inte vara bulk för att det är enkelt.

 4. jessica skriver:

  Nä, jag håller med Peter M. Själv fattade jag inte att rubrikerna skulle "lura" en att tro att kvinnorna var slampor utan tolkade det så som det var: att de använder testerna i sitt yrke. Visserligen blir reklamen i den tolkningen direkt och sann, men inte särskilt spännande.

 5. Anjo skriver:

  Jag gillar det här. I övrigt försökte jag komma på något riktigt bra jag sett i sommar. Det gick inget vidare…

 6. Testare skriver:

  Ett lyft för RFSU.

  De har ju bytt förpackning och även tillverkare som jag förstått det. Det som är roligt är att det är reklamen och förpackningen som gör produkter 40-50:- dyrare än andra produkter från samma tillverkare.