Ta bort bomullen runt bokstäverna!

Att skriva klart och tydligt kan vara svårt.
Det kan vara svårt att skriva klart och tydligt.
Det är svårt att skriva klart och tydligt. Däremot är det lätt hänt att linda in bokstäverna i bomull, att inte riktigt sticka våga ut hakan, prata ur skäggen och allt det där. Orden blir med ens lite (oops) tvekande, trevande och tassande. Jag ser det där då och då, men sällan blir det mer tydligt än i den uppdragsbeskrivning jag läste idag.
”Planerna är att försöka […]” stod det. Sug på den. ”Planerna är att försöka […]” Det är att lova lite. Det är ingenting bestämt och absolut ingenting lovat. Och om någon skulle få för sig att ifrågasatta de ouppfyllda planerna är det nemas problemas att tillbakavisa kritiken genom ett ”nja, vi hade åtminstone planer att försöka, men nä”. Ord är makt och går att gömma sig bakom bara de är krångliga nog. Det är illa, men så är det. Men frågan är om det inte är ett par resor värre när ord blir bomullsmjuka och slingrar iväg dit ingen kan ifrågasätta dem. Som att ”planerna är att försöka”.

Bomullsmjuka ord (försök att undvika dem!)
– ganska
– någorlunda
– lite
– aningen/aningens
– smått (exempel: en smått fantastisk film)
– relativt (exempel: han är en relativt okänd artist)
– rätt/rätt så
– i princip
– i stort sett
– mer eller mindre (exempel: Vi är mer eller mindre säkra på att…)
– praktiskt taget
– i praktiken (exempel: avtalet är i praktiken klart)

Vilka bomullsmjuka ord kan du? Och har du fler exempel på slingrande formuleringar?