Alla nyord och vinnaren i Värsta språket-tävlingen!

Lusten att lägga vantarna på dvd:n med tv-programmet Värsta språket visade sig vara stor och livlig. Över 30 förslag på nya ord har inkommit – många med mer än goda chanser att klamra sig fast i det dagliga språkbruket. Juryn har hittat en vinnare. Grattis till Christel som föreslog det klockrena ordet sopjuice! Dvd:n kommer som ett brev på posten.

Tack alla som varit med och tävlat! Snart dyker nya vinstchanser upp. Håll utkik.

Vad tycker du: vann rätt ord?

———————————————————————————————————–

Alla nyorden (med förklaringar)

fulavtagga (verb) – att ta bort bildtaggar av en själv på Facebook som andra lagt upp där man tycker att man ser ful ut.

grabbuppstudsig (adjektiv) – när en yngre kille, trots att han känner sig korkad i en situation, vägrar ge sig och blir dryg a’ la "det visste jag väl".

att extra till det
(verb) – när man inte riktigt lyxar till det, utan bara extrar till det/sätter guldkant på tillvaron

nässkrivning (substantiv) – förklaring överflödig

nykommunikation (substantiv) – en sorts motvikt till att tvåpunktnollande/reklam 2.0

gond (adjektiv) – sammanslagning av ”god” och ”ond”, och beskrivning på en lagom stark grogg. Också uttryck för att beskriva människans dualism.

minglo (substantiv) person som minglar (kanske något för mycket och för yvigt)

koschti-hodi
(substantiv) – används i regel i tillspetsade situationer om den/det/de som ligger till grund för irritationen.

förmodligtvis (satsadverb) – ett ord som fyller det språkliga glappet mellan förmodligen och troligtvis.

sopjuice (substantiv) – vätskan som lämnar fuktiga kökssopor och lagras antingen i botten av soppåsen (om påsen är hel) eller i botten av påshållaren (om man haft oturen att punktera påsen i bottennivå), alternativt i skåpet under diskbänken (om man till exempel använder en trådkorg som påshållare).

skrönika (substantiv) – en mix av skröna och krönika

nödvänlig (adjektiv) – att stryka folk medhårs för att få sin vilja igenom

slobba (verb) – att slöjobba, inte gör nånting mer än du verkligen behöver på arbetet eller uppleva fredags- eller måndagskoma

trabant (adjektiv) – en sak som fungerar trots att allt tyder på att den inte borde göra det, exempelvis en gammal bil som ser skruttig ut går igenom besiktningen

tragig (adjektiv) – att vara både tråkig och tragisk samtidigt.

bittra (verb) – att sitta och vara bitter.

snoozoman (substanstiv) – person som missbrukar snooze-funktionen på väckarklockan.

elefantisera (verb) – ett megaord för fantisera, när man blåser upp något i oerhörda proportioner.

struggla (verb) – att kämpa med att lösa ett knivigt problem

lösenordsnostalgiker (substantiv) – en person som – om några år – kommer vilja fortsätta lösenord framför andra smartare sätt att identifiera sig.

återlök (substantiv) – sammanträffande på nytt, återseende (från feluttal engelskans reunion) torrtitta (verb) – att glo på en torrent, följa en hur en nedladdning framskrider.

smygbred (adjektiv) – kroppshydda strax under lönnfet

dussinlatte (substantiv) – den där varianten du köper i farten på en bensinmack/närbutik och som aldrig varit i närheten av en barista.

synskskadad (adjektiv) – nästan alla som tippar är, i efterhand, att betrakta som detta.

kridiotkort (substantiv) – det där plastkortet du får för dig att använda på en oplanerad krogkväll veckan innan lön.16 svar till “Alla nyord och vinnaren i Värsta språket-tävlingen!”

 1. Johnny skriver:

  Rätt ord vann, helt klart.

 2. Linda skriver:

  Sopjuice är ett klockrent ord, som jag utan att göra ett medvetet val började använda direkt jag hade läst det på bloggen. Det bara måste in i språkrådets nyordlista, tycker jag, tror att ordet kan få stor spridning.

  Fulavtagga och förmodligtvis är också ord som jag lätt kan börja använda. Fulavtagga för att det behövs, och förmodligtvis för att det ligger jobbigt rätt i munnen när man är tveksam. Kul tävling!

 3. Linda igen skriver:

  Måste förresten säga att jag gillade ordet "snipp-snoppare" från listan av inskickade nyord: egnenord” rel=”nofollow”>http://www.sprakradet.se/inskickadeegnenord

 4. Love Bing skriver:

  Sopjuice är ett väldigt bra ord. Men nytt är det inte. Jag och många av mina bekanta har använt det i flera år. Tror att min svåger var den första jag hörde använda ordet.

 5. J skriver:

  Andra nya ord: cigga (verb) = ta en cigg.

  Texta (verb) = skriva ett sms, från engelskans "i'll text you" t.ex.

  Föra = fördricka/förkröka

  Osagt = "jag har osagt det till honom". Alltså, "inte sagt". Det går lite snabbare med osagt.

  Vina = Dricka vin.

 6. J. skriver:

  Åh just det. Mord också, i användning om man blir irriterad på ngt. Typ om någon puttar till en onödigt hårt när man går på stan så kan man säga till sin kompis: "Mord" och den förstår precis vad man menar. Mkt använt i mina kretsar.

  Foka = fokusera. Även det mkt använt.

 7. hm skriver:

  Vinnande ordet var grymt! Men googlar du på det hittar du det i flera icke konservativa ordlistor. Ordet har funnits ett tag och är knappast nytt.

 8. Fredrik R skriver:

  Det vinnande ordet är jättebra, men samtidigt är det ett av de äckligaste ord jag någonsin hört. Kan vi inte prata om något annat? 😉

 9. Mattias skriver:

  Svårt att avgöra om ett ord är nytt eller inte. För många är det säkerligen ett nytt – det räcker. Äckligt? Ja, kanske. Men visst finns det äckligare ord.

 10. Fredrik R skriver:

  Mattias: Som till exempel? För mig ligger det äckliga i att ordet "juice" får mig att tänka på något man dricker. Och den tanken ger mig kväljningar.

 11. Mattias skriver:

  Fredrik R: Don't go there. Jag håller med – det är ett äckligt ord, men det finns äckligare (och jag tänker inte ge mig in på exempel).

  [ser för min inre blick hur det kliar i skriva-äckliga-ord-fingrarna på en och annan som läser detta]

 12. Mattias skriver:

  Ulrika Good har hittat ett tidningsord som inte låter alltför trevligt: http://www.ulrikagood.com/2008/09/det-brunaste-nyordet.html

 13. tevel skriver:

  Ok, när vi ändå är inne på äckliga juicer så måste jag nämna en juice som förekommer (iaf bland oss idrottande grabbar).

  Pungjuice.

  Föreställ er den där rinnande svettiga vätskan som män bär på i ljumsktrakten (mellan lår och pung). Har ej googlat på't men kanske kan det vara ett nytt ord? :S

  Fredrik R: Du borde kanske inte ha läst detta inlägg…

 14. Mattias skriver:

  tevel: Intressant att se vem som inte kunde hålla sig från att skriva äckliga ord.

 15. Petter skriver:

  Sopjuice är bra som fan, men absolut inget nytt. Sopvatten/juice/saft etc har hängt med ett tag, vill minnas att till och med good ole Homer Simpson använder sig av ordets engelska motsvarighet.

 16. Mattias skriver:

  Oj oj så många bra ord. Kommer nog lägga in dessa på luxikon.se